Бобева иска закон за управлението на държавните предприятия

Бобева иска закон за управлението на държавните предприятия | StandartNews.com

София. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви в ефира на БНР, че има нужда от закон за управлението на държавните предприятия. Тя заяви, че експерти обсъждат на форум, организиран от нея, начините на реформиране на държавните дружества и работата им по запазване на икономически растеж в условията на криза.

Зам. министър председателят по икономическото развитие съобщи, че се връща от Виена и там е имала срещи с ръководители на страните от Югоизточна Европа - Албания, Косово, Македония. Говорили са за коридор № 8, за проектите по дунавската стратегия.

Вицепремиерът изрази изненада, че в България все още има 249 предприятия, с повече от 50 процента държавно участие. Те формират една значителна част от заетостта, а също и от брутния вътрешен продукт на държавата.

По думите на Бобева задълженията на държавните предприятия са над 9 милиарда. "Трудно се управляват държавни предприятия, те са подложени на несигурност, политическо влияние. Те изпълняват и социални функции. Основен проблем е липсата на сигурност - смените в ръководствата на тези предприятия. Трябва да има закон за управлението на държавните предприятия", каза още Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай