БНБ разреши на ПИБ да придобие МКБ Юнионбанк

БНБ разреши на ПИБ да придобие МКБ Юнионбанк | StandartNews.com

София. Българската народна банка е издала разрешение на Първа инвестиционна банка да придобие всички акции от капитала на МКБ Юнионбанк, съобщиха от БНБ. Придобиването е одобрено с решение на подуправителя на централната банка Цветан Генов.

"Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от Първа инвестиционна банка придобиване на "МКБ Юнионбанк" ЕАД централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества", пише в съобщението.

От пресслужбата на институцията напомнят, че това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на Булбанк, "Ейч Ви Би Биохим" и "Банка Хеброс" през 2007 г., което "бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система".

Сделката беше обявена през август, но се чакаше разрешението от централната финансова институция.

Fibank е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял и е на второ място по доверие на вложителите, измерено с размера на депозитите от населението, където има над 13% пазарен дял. Fibank има 10% пазарен дял при кредитите, отпуснати на бизнеса, и 15% пазарен дял при кредитните карти на населението. „МКБ Юнионбанк" ЕАД заема 15-о място в банковата система с 1.5 милиарда лева активи по данни на БНБ към 30.06.2013 г.

След приключване на процедурата по придобиване на „МКБ Юнионбанк" ЕАД, стойността на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) ще възлиза на над 8.5 млрд. лв. Клиентите на банката ще имат възможност да бъдат обслужвани в още по-голяма мрежа от клонове и офиси в цялата страна. Предварителните планове предвиждат интеграцията между двете банки да приключи през първото шестмесечие на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай