Бизнесът обмисля протести, отправи предупреждение за газа

Потреблението на газ е на исторически минимум, приблизително два пъти по-малко

Бизнесът обмисля протести, отправи предупреждение за газа | StandartNews.com

Ако има цена на газа под 250 лева за мегаватчас вероятно много предприятия ще се върнат на пазара, но това не са оптималните цени. Очакваме тенденцията на намаляване на газа да продължи. При тази цена протести на бизнеса няма да има, би имало такива, ако се диференцира цената за бита и индустрията. Това пред НоваНюз шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му потреблението на газ е на исторически минимум, приблизително два пъти по-малко, заради спряла или намаляла активност. А при тези цени не може да се работи. "Трябва да се търси по-ниска цена, докато се готвим за арбитраж с "Газпром". Трябва да се подготвят нещата за искове по клаузата "вземи или плати". По договора с тях газът е по-евтин от алтернативите. Настояваме неочакваните печалби в частния сектор и на държавните енергийни дружества да се използват за компенсиране", подчерта Велев.

От своя страна енергийният експерт Красимир Манов сподели, че служебният кабинет е изпаднал в цайтнот, защото нямат необходимите количества за ноември и декември, а се разчита само на интерконектора. "Останалото можем да подсигурим чрез споразумение с Турция. Не се водят разговори с тях. Другата опция е Гърция и свободния пазар, докато трае войната никакви договори с "Газпром" не могат да се изпълнят", счита той.

Според него спасението за бизнеса е спот пазарът, а цените ще продължат да падат. "Бизнесът осигурява работни места, така че правителството ще осигури нуждите му. Няма да има проблеми с електроенергията", уверен е експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай