Бизнесът се произнесе! Най-търсените кадри в следващите години

Има голямо разминаване между професионалното образование и нуждите на компаниите

Бизнесът се произнесе! Най-търсените кадри в следващите години | StandartNews.com

Данните за професионалното образование показват, че  тази учебна година най-голям е приемът на автотехници и ресторантьори, а шлосерите и заварчиците са сравнително малко. Съответства ли това обаче на нуждите на бизнеса? И кои всъщност са най-търсените професии у нас в следващите години. Отговор на този въпрос даде анализ на Института за пазарна икономика. Проучването на потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта (АЗ) показва какви са краткосрочните и дългосрочните потребности от кадри, включително такива с професионална квалификация.

Работодателите заявяват, че в следващите 12 месеца планират да назначат близо 270 хиляди работници. Сред тези с професионално образование най-високи са потребностите от машинни оператори (14,8 хиляди), шивачи (8,7 хиляди), готвачи (8,6 хиляди) и строители (8,3 хиляди). Съпоставката с данните за приема в професионалното образование през 2023/2024 г. показва, че между търсенето и предлагането на труд отново ще има големи структурни разминавания, пише финансовият портал pariteni.bg.

От 20-те професии с най-голям недостиг за следващата година за три изобщо няма прием в професионалното образование (водач на МПС за обществен превоз, болногледач и касиер). При други 12 професии пък (например шлосер, социален асистент, заварчик) приемът е сравнително нисък –– под 100 души в страната, или под 0,3% от общия прием. Тоест, в 15 от 20-те професии с най-висока очаквана потребност системата на професионалното образование в момента  подготвя малко или никакви кадри, посочват от ИПИ.  

Сред 20-те професии превес на дела на учащите над търсените има единствено при подготвяните готвачи и електротехници – те са съответно 3,7% и 2,4% от учащите и 3,2% и 1,1% от потребностите от кадри на пазара на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай