Понеделник,

BILLA с пет отличия в конкурса „Компания на годината“

От: Стандарт -
BILLA с пет отличия в конкурса „Компания на годината“
A
A
A
  • Първо място в категориите „Корпоративна-социална отговорност“ и „Маркетинг, PR и печат“ заслужи търговската верига

BILLA България се отличи в конкурса „Компания на годината 2020“, организиран от сп. Business Lady и сп. Bulgaria Business review, като заслужи признание в пет ключови категории. Усилията на търговската верига, свързани с проекти в подкрепа на обществото, заслужиха първо място в категория „Корпоративна-социална отговорност“, а развитието на програмата за лоялни клиенти BILLA карта стана победител в категория „Маркетинг, PR и печат“. Призови класирания като финалист заслужи BILLA и в категориите „Устойчиво развитие“, „Иновации“ и „Employer branding”.

Над 274 000 лв. са средствата, които компанията инвестира в социално-отговорни проекти през изминалата година. Най-голям дял от средствата, а именно 100 000 лв. са дарени за борба с разпространението на COVID-19 в рамките на съвместната с България Червен кръст кампания „Заедно срещу коронавируса“. Общата за двете организации инициатива „Купи и Дари“ обезпечава през изминалата година 25 тона хранителни продукти на стойност от 50 000 лв, които са разпределени сред повече от 5000 социално слаби хора и такива настанени в институции. 11 двойки с репродуктивни проблеми пък са подкрепени от обединените усилия на BILLA България и Фондация „Искам бебе“ с дарение в размер на 45 000 лв. през изминалата година. От началото на инициативата „За повече деца в България“ подкрепа срещат 43 двойки, тръгнали по пътя към голямата си мечта да бъдат родители. Модернизирането и облагородяването на Самуиловата крепост и района около нея, финансовата подкрепа за дейностите на Съюза на слепите в България, фондация „Конкордия“, SOS Детски селища и кампанията на Министерство на вътрешните работи в подкрепа на децата на загинали полицаи, допринесоха за призовото отличие в конкурса „Компания на годината“.

BILLA България е първата верига супермаркети, която разработва потребителска програма за лоялност, а в условията на пандемия си поставя за цел да я адаптира към изменените потребителски навици и да я доближи максимално до нуждите на клиентите.

„Само седем месеца след лансирането на новата BILLA карта, броят на регистрациите за такава достигна 1,3 млн, а изтеглянията на BILLA App бяха приблизително 276 000. Над половин милион наши клиенти пък заявиха желанието си да получават персонализирани оферти. Постоянно нараства и броя на клиентите ни абонирани за месечен нюзлетър с нови предложения и отстъпки. Резултатите показват, че усилията ни да посрещнем очакванията на клиентите, както за разнообразие на асортимента, така и за достъпни цени, срещат силен интерес от страна на българския потребител. Признанието в конкурса е още една мотивация да продължим да развиваме програмата, за да бъде тя максимално близо до клиентите и техните актуални нужди“, споделя Норберт Мисбрандт, Изпълнителен директор на BILLA България.

Въвеждането на каси за самообслужване в обектите на търговската верига, което стартира въпреки предизвикателствата на изминалата година и през тази обхваща все по-голям брой магазини, бе отличено с призово класиране на конкурса „Компания на годината“. Иновацията е част от мащабна програма на компанията за реновиране на търговската мрежа в отговор на нарастващите очаквания на потребителите за повече дигитални решения, по-добро клиентско преживяване и възможност за самостоятелно управление на процеса на пазаруване. В условията на пандемия, касите обезпечиха необходимата дистанция и безопасност както за клиентите, така и за персонала на BILLA.

„Екипът на BILLA България е в сърцето на всичко, което правим, ето защо мерките за преминаването през пандемията и всички стратегически направления, които развиваме в посока на работодателската марка, са приоритет за компанията. Признанието, което получихме тази вечер, подчертава правилната посока и задължава да сме още по-успешни в качеството ни на един от най-големите работодатели в страната с над 4500 служители“, подчерта Ася Минковска – Ръководител отдел „Човешки ресурси“, която получи приза по време на официалната церемония.

Класирането сред финалистите в категория „Устойчиво развитие“ пък е признание за постиганите резултати по отношение на опазването на околната среда, които са свързани с повишаване на енергийната ефективност на търговските обекти, намаляването на количеството генерирани хранителни отпадъци и тяхното рециклиране, въвеждането на нова 100% рециклируема тобра за пазаруване, направена от 80% рециклиран материал, както и насърчаването на разделното събиране на текстил, който биват даряван на нуждаещи се.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички