Бил Гейтс - най-големият филантроп през 2012 г.

Бил Гейтс - най-големият филантроп през 2012 г. | StandartNews.com

Ню Йорк. Семейство Бил и Мелинда Гейтс са най-големите филантропи в САЩ за миналата година, съобщи сп. "Форбс". С дарението на стойност 1,9 млрд. долара за борбата с полиомиелита и маларията семейство Гейтс оглавява класацията на изданието, посветена на щедростта на богатите.

Сумата представлява 2,6 на сто от личното състояние на основателя на "Майкрософт" и е била дарена на Световната здравна организация, Проекта за медикаменти срещу малария и Фонда на колежа за чернокожи.

На второ място е класиран Уорън Бъфет, който е дарил 1,870 млрд. долара . Известният инвеститор е отделил за благотворителност през живота си 25 млрд. долара, голяма част от които не са били насочени пряко към бенефициентите, а към фондации, които след това ги разпределяли. Третото място в класацията е отредено на инвеститора от унгарски произход Джордж Сорос. През 2012 г. той е дарил 753 млн. долара, или 3,8% от състоянието си, на правителствени програми и за защита на човешките права. През живота си той е дарил общо около 10 милиарда долара.

Сред най-щедрите американци миналата година са били още основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг с 519 млн. долара, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който е дарил 370 милиона долара, и магнатът Шелдън Аделсън, който е заделил за благотворителност 144,8 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай