Бил Гейтс прави нещо голямо в Обединените арабски емирства

Съединените щати се стремят да започнат производство на високообогатен уран в страната

Бил Гейтс прави нещо голямо в Обединените арабски емирства | StandartNews.com

Бил Гейтс с ключов ход в Обединените арабски емирства. Компанията за модерни ядрени реактори TerraPower LLC на Бил Гейтс и държавната ядрена компания ENEC на Обединените арабски емирства заявиха преди дни, че са се съгласили да проучат потенциалното развитие на модерни реактори в ОАЕ и в чужбина, предаде Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство идва на фона на стремежа на ОАЕ да разшири капацитета си за ядрена енергия и обещанието на над 20 нации на климатичната конференция COP28 в Дубай да утроят разгръщането на ядрени атоми през това десетилетие за борба с изменението на климата.

„За ОАЕ ние търсим бъдеще за чистите електрони и молекули, които ще бъдат въведени в реалност от усъвършенствани реактори“, каза Мохамед Ал Хамади, главен изпълнителен директор на ENEC, по време на церемонията по подписването.

„Въвеждането на модерни ядрени технологии на пазара е от решаващо значение за постигане на глобалните цели за декарбонизация“, каза президентът и главен изпълнителен директор на TerraPower Крис Левеск.

В момента ОАЕ разполагат с една традиционна атомна електроцентрала, близо до Абу Даби, която започна да произвежда електричество през 2020 г. TerraPower, междувременно, има демонстрационен проект за своя усъвършенстван натриев реактор в американския щат Уайоминг, който се надява да влезе в експлоатация през 2030 г.

Усъвършенстваните реактори са предназначени да бъдат по-малки, по-лесни за изграждане и по-динамични от традиционните централи и се считат от някои за жизненоважно допълнение към прекъсващите енергийни източници като вятърна и слънчева енергия, които се разширяват бързо.

В Меморандума за разбирателство между TerraPower и ОАЕ се казва, че те ще проучат приложенията за усъвършенствани ядрени реактори като съхраняване на енергия в мрежата и осигуряване на енергията, необходима за производство на водород, и декарбонизиране на въглищни, стоманени и алуминиеви заводи.

Един потенциален проблем обаче е, че натриевите реактори на TerraPower изискват гориво, наречено нискообогатен уран с високо ниво, чийто основен производител в момента е Русия .

Проектът на TerraPower в Уайоминг претърпя забавяне поради опасения относно доставките на високообогатен уран след руската инвазия в Украйна, но компанията каза, че очаква Съединените щати да могат да произвеждат горивото скоро.

Съединените щати се стремят да започнат производство на високообогатен уран в страната и са сключили договор с компанията Centrus, за разработване на проект за това.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ангел
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Виктория
преди 3 месеца

Ще!

Откажи