Безплатен интернет в самолета. Откога го пускат

Ясна е първата авиокомпания, която го предлага

Безплатен интернет в самолета. Откога го пускат | StandartNews.com

Авиокомпания "Сингапур еърлайнс" (SIA) скоро ще стане един от малкото авиопревозвачи, които предлагат безплатен уайфай на борда на самолетите си за всички пътници. От 1 юли клиентите на авиокомпанията ще могат да сърфират по време на полет без обичайните такси или ограничения на данните, информира БТА. 

Използването на интернет в самолета, ако изобщо има такава възможност, обикновено е запазено за пътниците, платили за място в първа или бизнес класа.

Макар че вече прекарваме в интернет по-малко време, отколкото през пандемията от КОВИД-19, през 2022 г. петте милиарда души в света, които редовно използват мрежата, са прекарвали средно по шест часа на ден онлайн, сочат данни на "Уи ар соушъл" (We Are Social), британска компания, която следи използването на интернет и социалните медии.

Същевременно броят на пътниците във въздушния транспорт се увеличава. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) през април 2023 г. глобалният пътнически трафик се е върнал на 90 процента от предпандемичното ниво. През 2019 г. - годината преди началото на пандемията и свързаните с нея ограничения върху пътуванията, в света бяха превозени 4,5 милиарда пътници, припомня ДПА.

Така че за авиокомпании като "Сингапур еърлайнс" безплатният уайфай е начин да привлекат клиенти.

За да получат достъп до интернет на борда, пътниците ще трябва да се регистрират в безплатната програма за лоялност на "Сингапур еърлайнс". По подобен начин работят и някои от малкото други превозвачи, които предлагат безплатен уайфай, като "Катар еъруейз" (Qatar Airways) и "Делта" (Delta AirLines).

"Сингапур еърлайнс" уточни, че офертата ще важи за 129 от 136-те ѝ самолета, с изключение на седем машини "Боинг 737-800 ЕнДжи" (Boeing 737-800 NG), които според превозвача "не са оборудвани за уайфай".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай