Безценен съвет за всички с кредитни карти

Какви са правата ни на потребители и можем ли да ги защитим?

Безценен съвет за всички с кредитни карти | StandartNews.com

Какви са правата ни на потребители и можем ли да ги защитим? Европейски потребителски център предлага съвети за по-безопасно пазаруване в месеца на Черния петък. Те ще ви помогнат да изберете наистина изгодни стоки. 

1. Този нов сешоар не трябва да се разваля  толкова бързо...

В Европа потребителите имат право на законова гаранция за всяка стока, дори и ако е купена с отстъпка. Това означава, че ако вашият сешоар например се окаже дефектен, имате право на ремонт, замяна или възстановяване на сумата до две години след покупката.

2. Онлайн покупките идват с опция за връщане

Когато пазарувате дрехи или обувки онлайн, няма как да ги пробвате предварително. Затова може да върнете покупките си в рамките на 14 дни, без да е необходимо да посочвате причина. Но някои неща, като онлайн резервирани пътувания, нетрайни стоки и персонализирани артикули - например гравирани бижута, са изключени от графата за връщане.

3. Внимавайте с предплащането

Онлайн магазините имат свободата да избират методите на плащане, които предлагат. Към магазините, които приемат само предплащане, трябва да се подхожда внимателно. Европейското законодателство изисква да не се начисляват допълнителни такси за често използвани методи на плащане като кредитна карта, SEPA директен дебит и SEPA банков превод.

4. Да защитим финансите си

Един важен съвет за защита на вашите финанси: изберете плащане с кредитна карта. Кредитните карти ви предоставят възможността да анулирате неодобрени транзакции чрез процедурата за оспорване на плащането. Първата стъпка трябва да бъде опит за разрешаване на проблема с търговеца и ако това не проработи, свържете се с банката си, за да инициирате възстановяване на плащането.

5. Пазете се от тази изключително евтина жилетка

Случвало ли ви се е да попаднете на онлайн магазин, който обещава дрехи на невероятно ниски цени, като всеки артикул се предлага във всички цветове от дъгата? Напълно възможно е този магазин да практикува дропшипинг, което е законно, но може да бъде съпътствано с редица недостатъци. Продуктите обикновено са с произход от Далечния изток, което може да доведе до усложнения, ако трябва да ги върнете. Освен това те може и да не отговарят на европейските стандарти за здраве и качество и дори могат да представляват потенциални рискове.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай