БДЖ иска редукция на дълговете с Е26 млн.

БДЖ иска редукция на дълговете с Е26 млн. | StandartNews.com

На събрание на кредиторите ще се обсъди новата схема за разплащане

Предложение за редукция на дълга с 30% е изпратил до кредиторите си по Втория облигационен заем "Холдинг БДЖ", съобщиха от ръководството му. Тъй като остатъкът от дълга към момента е 86 млн. евро, това означава намаляване на размера му с около 26 млн. евро. Като компенсация за това "Холдинг БДЖ" предлага почти двойно намаляване на срока за изплащането му - от 10 на 6 години.

"Има такова предложение и сега сме в процес на кореспонденция с останалите кредитори за насрочване на дата за събрание, на което да го обсъдим", коментира служител в една от кредитните институции. Не виждам техническа възможност то да се състои до края на юни, а и не вярвам решение да бъде взето още на първото обсъждане, допълни той. Чисто технологично преговорите с БДЖ могат да приключат най-рано по време на бъдещия служебен кабинет, заяви кредитният експерт. Все още не сме изпратили официално предупреждение до "Холдинг БДЖ" за обявяване на целия заем за предсрочно изискуем, обясниха кредиторите и посочиха, че затова не тече 45-дневен срок за плащане, каквито публикации се появиха в пресата. Във взаимен интерес е да се договорим с БДЖ, а не да блокираме дейността му, заявиха кредиторите.

Вторият облигационен заем на БДЖ от 120 млн. евро беше емитиран по времето на кабинета "Станишев" за ремонт на вагони и револвиране на стари кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай