Банките отново вдигат таксите. Идва неизбежното

Има тенденция към промяна на банкирането

Банките отново вдигат таксите. Идва неизбежното | StandartNews.com

Очевидно има сериозна тенденция към промяна на начина на банкиране.

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги, продължавайки с опитите да преместят хората от банковите клонове към мобилното банкиране.

Така изглеждат новите промени в тарифите на част от финансовите институции в страната, които традиционно напролет актуализират плановете си, пише economic.bg.

Поскъпването на част от банковите услуги се случва на фона на рекордна финансова година за банките в България с регистрирана печалба за системата от 3.4 млрд. лв.

Въпреки общественото негодувание срещу банковите такси, всъщност печалбата на институциите е натрупана основно от големите приходи от лихви.

През миналата година нетният доход от лихви в системата е в размер на 4.8 млрд. лв. и е нараснал с близо 50% на годишна база. Приходите от такси и комисиони пък бяха около 1.5 млрд. лв., което представлява годишен ръст от само 3%.

За сравнение допреди няколко години, в ерата на нулевите лихви, банките залагаха повече на таксите и комисионите, като през 2020 г. например нетният приход от такси и комисиони бе „виновен“ за около 1/3 от печалбите на банките, а останалите – от приходите от лихви.

Повечето промени в тарифите на банките влизат в сила през април, май и юни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай