Автобусите още година без касови апарати

Днес парламентарната транспортна комисия ще гласува отлагането

Автобусите още година без касови апарати | StandartNews.com

София. Касовите апарати за автобусите ще бъдат отложени с още една година до края на 2014 г. Отлагането се прави, тъй като повечето малки фирми все още не са сложили фискални устройства на автобусите си, а срокът за това изтича в края на декември.

Днес на извънредно заседание на парламентарната транспортна комисия ще се обсъжда и гласува исканото от автобусния бранш ново отлагане на срока за монтиране в автобусите на касови апарати, свързани онлайн с Националната агенция за приходи (НАП). Това заяви за "Стандарт" Камен Костадинов, председател на комисията. Надявам се исканото от превозвачите отлагане с една година да бъде подкрепено, както показват предварителните сондажи с парламентарните групи, посочи Костадинов. След това на едно от първите заседания на парламента след Нова година необходимата промяна на Закона за автомобилните превози ще бъде гласувана, каза Костадинов. Ще заложим изменението да влезе в сила със задна дата - от 30 декември тази година, обясни той. Целта е дори в периода до евентуалното изменение на закона да има съставени някакви наказателни постановления от данъчните, те да бъдат отменени, посочи Костадинов. За да не се наложи след няколко месеца ново удължаване на срока, имаме уверение от страна на Министерството на финансите, че в най-кратък срок ще направят техническите уточнения за изискванията, на които трябва да отговарят касовите апарати, подчерта Камен Костадинов.

Над 50% от автобусните превозвачи още не са монтирали касови апарати, каза за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи и шеф на големите автобусни фирми "Груп Плюс" и "Етап-Адрес". Всички големи превозвачи в столицата и областните градове отдавна имаме касови апарати, но малките, които изпълняват крайградски превози от типа София-Елин Пелин и Перник-Дупница, не са го направили, посочи Топалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай