Ангелкова: 90% от заетите в туризма са без работа

Към момента около 10% са тези, които са запазили работата си

Ангелкова: 90% от заетите в туризма са без работа | StandartNews.com

Ситуацията в момента е много трудна - заради пандемията туризмът е най-засегнатият отрасъл и той не функционира, сподели пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Ако потребителят не иска ваучер, то имаме указания от ЕК да се възстановят парите му след края на извънредното положение в рамките на месец. Около 300 000 българи са планували да пътуват в чужбина и са предплатили за това", категорична бе тя.

На въпрос дали ще има фалити, министър Ангелкова заяви, че се коментира специфична кредитна линия с дълъг период за възстановяване на парите на потребителите.

По думите ѝ за четвъртото тримесечие 164 000 души са били заетите в туризма, към момента около 10% са тези, които са запазили работата си. "Юли и август месец можем да имаме късен летен сезон и това да подпомогне туроператорите", каза тя..

"Зимният сезон е бил с ръст от 9,8% от чужди туристи. Данните бяха изключително обнадеждаващи, но вече не е така. В непрекъснат диалог сме, туризмът не е сам за себе си, а е част от икономиката", каза още Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай