Американската ЕЙ И ЕС: Ще защитим интересите си с всички средства

Американската ЕЙ И ЕС: Ще защитим интересите си с всички средства | StandartNews.com

Стара Загора. „Убедени сме, че споразумението за изкупуване на енергия на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" с НЕК ЕАД е напълно законосъобразно и правно обвързващо, и компанията в България ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите интереси, независимо дали чрез предоговаряне на споразумението с НЕК или чрез прилагане на правата, произтичащи от споразумението". Това се казва в разпространеното официално становище на американската корпорация ЕЙ И ЕС по повод последните решения на ДКЕВР, които засягат и топлоцентралата.

Както е известно, енергийният регулатор препоръча на НЕК да започне преговори за изменение на споразумението за изкупуване на енергия на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово", включително изваждането на единия блок на топлоцентралата от обхвата на споразумението и намаляване на цената за другия блок с 30 на сто.

Всички тези обстоятелства могат да се отразят на финансовите резултати на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" и на корпорацията, посочват от ЕЙ И ЕС и напомнят, че вече са подали жалби във ВАС срещу тези решения на ДКЕВР и ще използват и други подходящи средства за защита. От ЕЙ И ЕС уверяват, че ще продължат да работят в партньорство с НЕК, правителството на България и със своите кредитори, консорциум от 25 международни банки, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Корпорацията ЕЙ И ЕС е една от най-големите световни енергийни компании с постъпления от 16 милиарда долара за 2013 г., която притежава и управлява активи за над 40 милиарда долара, посочват от компанията. Тя присъства в България от 2001 г. и е най-големият индустриален инвеститор в страната през последните 20 години с обща размер на инвестициите над 1,6 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай