94 хил. стопани получават 103 млн. лв.

94 хил. стопани получават 103 млн. лв. | StandartNews.com

В понеделник 94 хиляди земеделски стопани ще разполагат със средствата си за застъпени площи по схемата за единно плащане на площ. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в Каварна, като добави, че ДФ "Земеделие" до края на деня в петък е наредил общо 103 млн. лв. - част от пакета директни плащания.

"До края на май ще бъдат платени сумите за застъпени площи, там където са решени по мерки 211, 212 и 214, а за застъпените площи по преразпределителното плащане сумите ще бъдат платени до средата на юли - това е индикативния график" - каза още земеделският министър. Тя съобщи още, че при нови условия при ранкинг на правните основания за всеки от земеделските производители, кандидати по СЕП, ще има и изчисления за всички по около 1.60 лв./дка по СЕП. Очаква се в понеделник министерството да обяви дали и с колко ще се удължи срока за националните доплащания в сектора.

"Взе се решение, че всяка страна - членка на ЕС, може да вземе национално решение за удължаване на срока до един месец. Ние сме разработили три варианта, изпратили сме го на браншовите организации, които до края на работния ден в петък да дадат становища. Това, което смята мнозинството от браншовите организации в полза на бизнеса, ще е решение, което ще обявим в началото на седмицата. Различен е подходът в различните държави, за нас е важно какви са нуждите на земеделските производители. Тази година беше изключително трудна тя е такава и за останалите страни - членки, затова и се взе такова решение, което даде право на държавите да удължат срока с до един месец", каза министърът. Тя заяви още, че в момента тече процедура по приемането на наредба за прилагането на мярката за млад фермери, като изрази надежда до края на юни ведомството да има готовност да обяви отварянето й. "Отварянето на мярката за младите фермери отново ще е на риск на държавата, тъй като официално нямаме одобрение, но неофициално форматът й, както и този на мярката за закупуване на техника е одобрен", коментира още Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай