600 млн. евро евтини кредити с пари от ЕС

600 млн. евро евтини кредити с пари от ЕС | StandartNews.com

През април е началната дата за изпълнение на Оперативната програма "Инициатива за МПС" 2014-2020 г., а реалното стартиране на предлагането на евтини кредити за бизнеса се очаква да стане през август-септември. Бюджетът на програмата е 102 млн. евро, но очакваният минимален портфейл от отпуснати кредити е 408 млн. евро.

Това стана ясно на информационна среща по повод откриването на новата оперативна програма. Конструктивният диалог и успешното партньорство с ЕК и Европейския инвестиционен фонд ни позволи да договорим шест пъти мултиплициране на средствата или от есента бизнесът ще има достъп до кредити за около 600 млн. евро, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По оперативната програма ще бъдат предоставяни гаранции на банките, които от своя страна ще дават кредити на дребния бизнес при облекчени условия и ниски лихви. Тези гаранции ще намалят и високите изисквания за обезпечения по заемите. Очаква се да бъде коригирана надолу цената на заемните средства, посочи министърът.

Предстои да бъдат определени банките, които ще разпределят средствата по програмата, за които се предоставя гаранция без лимит на покритието. На срещата присъстваха около 200 представители на малкия и средния бизнес, които демонстрираха интерес към презентацията. На конкретните въпроси на присъстващите дребни предприемачи отговаряха с практически обяснения Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай