Сряда,

380 000 балкански пъстърви повече в реките ни само за 7 години

От: Иван Ватахов -
110
380 000 балкански пъстърви повече в реките ни само за 7 години
A
A
A

За 7 години Лидл България увеличи броя на балканските пъстърви в българските реки с 380 000 броя, допринасяйки за популацията на един от най-застрашените и изчезващи видове в нашите реки. В дългогодишната инициатива „Дай шанс на Балканката“ тази година се включиха над 100 доброволци – не само служители на Лидл България и техните семейства, но и членове и доброволци от сдружение „Балканка“, както и местни жители от района на Самоков. Всички те заедно зарибиха с 30 000 рибки водите на река Искър.

„Опазването на околната среда е важна част от нашия отпечатък в обществото и стремежа ни да променяме живота ни към по-добро. Инициативата „Дай шанс на Балканката“ е ключова за нас, защото чрез нея вече 7 години влагаме не само средства, но и личните усилия на нашия екип, който участва пряко като доброволци в зарибяването и почистването на речните райони. Вярваме, че по този начин даваме положителен пример и насърчаваме повече хора да бъдат активни в отношението си към съхраняването на природата“, сподели Елица Георгиева, ръководител Корпоративни комуникации на Лидл България.

Преди зарибяването доброволците почистиха близо 10 километра по продължението на реката в района на Самоков, Злокучене и Драгушиново. По този начин се предотвратява попадането на отпадъци в реката, а балканската пъстърва е силно уязвима в замърсени и бедни на кислород водоеми.

Ангел Радунчев, служител на Лидл България и активен участник в инициативата за поредна година, разказва за тънкостите на зарибяването: „Рибките се донасят до мястото в специални двуслойни чували. В реката първо се пуска вътрешният мек чувал, който се оставя за десетина минути неподвижно във водата, за да настъпи плавна промяна на температурата и да се избегне температурния шок при рибките. После чувалът се изсипва в кофа за разнасяне, задължително над водата, за да може дори ако изпадне някоя рибка, тя да остане в реката. Удоволствието да видиш как една река се съживява е неимоверно, затова винаги се стремя да съм част от „Дай шанс на Балканката“.

„За нас партньорството с Лидл България вече 7 години е от огромно значение и най-важното е отношението на компанията, на целия екип, енергията на хората, които участват, и споделеното усещане, че правим нещо добро. Използвам случая да им изкажа истинска благодарност и да им пожелая по случай 10-годишнината на компанията да бъдат все такива, каквито са – отговорни към околната среда“ – каза Иван Пандъков, председател на сдружение „Балканка“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички