33 фирми ни цакат с цените за санирането

Направена е проверка по сигнал на кмета на Търговище

33 фирми ни цакат с цените за санирането | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвинява 33 фирми, че са направили картел с цените за саниране. Това съобщиха от регулатора.

Направена е проверка по сигнал на кмета на Търговище. Той е изпратил на Комисията информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на Община Търговище за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

Вследствие на получения сигнал КЗК извърши внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците - „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети бяха копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, включително и в горепосочената процедура на кмета на Община Търговище.

На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев.

“Въз основа на всички установени факти и обстоятелства комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише в съобщението до медиите.

В срок от 45 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Констатация за участие в картелно споразумение е направена за фирмите “Проджект Планинг енд Мениджмънт”, “Ивалс – Дренски”, “Ди Ви Консулт БГ”, “Трансконсулт – БГ”, “Полисструктор”, “Енерджи Про ДМ”, “ЗС Консултпроект”, “Инфра консулт груп”, “Графити”, “Енергийна ефективност”, “Супервайзер”, “Енерджи Ефект”, “ЕП Консулт”, “СМ Контрол”, “Българо-австрийска консултантска компания”, “Корект Консултинг”, “Научноизследователски строителен институт – НИСИ”, ЛЕСС, “Йода;, “Контрол-Инвест”, “Микс Инженер Консулт”, “Пловдивинвест”, “Стройконтрол”, “Тракия Гарант”, ЕТ “Билдбой - Емил Бойчев”, “Софена”, “Д – Консулт”, “Ефектива”, “Стройнорм”, “Геоарх”, “Вигора”, “Степ” и “Архкон Проект”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай