2,9 % ръст на икономиката от началото на годината

2,9 % ръст на икономиката от началото на годината | StandartNews.com

От дискусията на в. Стандарт: В Пловдив стартира дуално обучение

За първото тримесечие на 2016 година страната ни отчита 2,9% ръст на икономиката. Новината съобщи по време на дискусията на Стандарт в рамките на 9-тата национална дискусия "ДА! На българската икономика" в панела й "ДА! На българските региони" председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите й българският бизнес също трябва да се включи в изграждането на инфраструктурата около и в бизнес парковете. И припомни, че не става дума само за асфалтовите пътища, но и за ВиК връзки и друга подземна и надземна инфраструктура.

България е сред отличниците в ЕС въпреки по-слабия износ и свитите вложения, стана ясно още от изнесените данни.
Страната ни се нарежда сред отличниците в ЕС. Според обявените до вчера данни, по-висок ръст на БВП имат само Румъния (4,2%), Словакия (3,6%) и Испания (3,4%). Най-лошо в ЕС се представят Гърция (спад с 1,3%), Унгария (ръст от 0,5%) и Португалия (+0,8%).

За първото тримесечие на 2016 г. БВП на страната достига 17,926 млрд. лв., сочат експресните оценки на НСИ, обяви още Менда Стоянова по време на дискусията на в. "Стандарт".

Най-голям дял в БВП има крайното потребление (85,2%), което в стойностно изражение възлиза на 15,268 млрд. лв. за през първото тримесечие на 2016 г. Инвестициите са на стойност 2,839 млрд. лв. и имат дал от 15,8% в БВП.

Още следващата година в Пловдив ще стартира проект за т.нар. дуално обучение. Стоянова бе категорична, че по този начин българският бизнес много по-лесно ще обучи кадрите, които са необходими за различните производства и услуги в различните икономически сфери.

Не съм оптимист за въвеждане на ефективно дуално обучение в България. Това каза от своя страна Петър Кънев, председател на парламентарната икономическа комисия. Според него в момента България се подготвя на ерзац за дуално обучение. Кънев даде пример с Швейцария, където учениците от професионалните гимназии имат 1 ден теоретична подготовка, а през останалото време са в реалната дейност на предприятията.

"500 млрд. швейцарски франка печели икономиката на страната от това, че ученици се обучават по дуалната система", подчерта още Петър Кънев. По думите му, тази форма на обучение ще бъде въведена по-трудно у нас. Председателят на парламентарната икономическа комисия разкритикува и прекалено дългите почивни дни около празниците: "Правителството не може да казва на бизнеса кога да работи. Имаме 14 официални неработещи дни плюс 4 отработвания в събота, които са много неефективни и по този показател се равняваме с южните страни членки на ЕС", каза още Петър Кънев.

Очаквайте подробности на standartnews.com и в съботния брой на в. "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай