2,33 млрд. от Брюксел за селата

Европа развърза кесията за страната ни, дава повече пари от очакваното

2,33 млрд. от Брюксел за селата | StandartNews.com

Селата ни ще получат повече пари от Европа през следващия програмен период, отколкото се очакваше. "Бюджетът за България от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъде в размер на 2,338 млрд. евро", обяви земеделският министър Димитър Греков.

Решението е взето на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Първоначално се очакваше страната ни да получи приблизително 2 млрд. евро. Максималният процент на европейско съфинансиране за слаборазвити региони в ЕС, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море пък ще бъде повишен от 75 на 85%. "Това е промяна в положителна насока, от която България би могла да се възползва", казва министърът. Общият европейски бюджет за земеделие, отреден за периода 2014-2020 г., ще бъде 84,936 млрд. евро. Земеделските министри отхвърлиха предложението на Европейския парламент да се намали процентът на съфинансиране от европейския фонд за мерките агроекология, биологично земеделие и Натура 2000 от 75 на 55%.

Решението на съвета на министрите ще бъде представено и отстоявано пред Европейския парламент и Европейската комисия. Продължават и дебатите по темата тютюн, като страната ни ще продължи да иска допълнителни помощи за сектора, съобщават от земеделското министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай