1,5 млн. изплатени за животните с нодуларен дерматит

1,5 млн. изплатени за животните с нодуларен дерматит | StandartNews.com

1.5 млн. лв. е сумата, която сме дали към момента за компенсиране на евтаназираните животни заради нодуларния дерматит. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева преди официалното откриване на Десетия Празник на горнооряховския суджук.

 „На 1 юни проведохме поредния консултативен съвет за сектор „Мляко" с представители на браншовите организации, включително и на преработвателните организации, които са в сектора. Взехме решения, които можем да приложим към днешна дата", уточни Танева, цитирана от Фокус.

„Информирахме за хода на заболяването нодуларен дерматит. Решенията са обявени", допълни тя. „Какво решихме на 1 юни – ще отпуснем държавна помощ за тези земеделски стопани, чиито стада бяха евтаназирани, бяха обявени за огнища. В същия ден пристигна последната трета пратка ваксини – 100 000 броя, като до средата на следващата седмица ще бъдат ваксинирани всички останали едри преживни животни на територията на Южна България", каза още земеделският министър.

„Също така поставихме въпроса и предложението към животновъдите да ваксинираме, след съответното решение на комисията, и едрите преживни животни в Северна България", посочи министър Десислава Танева.

Във връзка с това как ще бъдат компенсирани стопаните на евтанизираните животни министър Танева обясни, че за държавната помощ  бюджетът е 2 млн. „Това е само на евтаназираните животни. Като ставката на отделно животно е от 140 лв. за теле под 6 месеца без селекционен контрол до 900 лв. за крава под селекционен контрол", добави тя.

„Тази помощ представлява компенсиране на загубите за този период от 6 месеца, в който след унищожаването на стадото не може да се отглеждат животни", коментира Десислава Танева. „По отношение на компенсацията на фермерите, на които стадата са евтаназирани, към момента имаме 133 огнища, малко над 100 от тях са евтаназирани. Разплатени към вчерашна дата бяха 72 огнища. Към момента сумите, които сме дали за компенсиране на стойността на евтаназираните животни е 1.5 млн. лв.", посочи Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай