1000 семейства без хляб, ако спре ТЕЦ Варна

1000 семейства без хляб, ако спре ТЕЦ Варна | StandartNews.com

Варна. Ако ТЕЦ Варна спре от 1 януари 2015 г, 1000 семейства остават без хляб.

Освен работещите 315 човека в района село Езерово има още фирми и хора, свързани с работата й. Това стана ясно на протеста на работниците в ТЕЦ-а, които не знаят каква е съдбата на предприятието и дали ще запазят препитанието си.

Те скандираха „Искаме работа" и заявиха готовност да отстояват позициите си, защото централата е важна за цяла Североизточна България. Ще настояваме за разсекретяване на договорите за приватизация, за да се види какви ангажименти са поети от страна на държавата и от страна на собственика и колко от тях са изпълнени .Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който се включи в протеста, организиран от двата най-големи синдиката.

Работещите вастояват институциите и собственика да седнат на масата на преговорите и в най-кратки срокове да вземат решения за бъдещето на ТЕЦ Варна. Компанията ЧЕЗ е готова да инвестира 130 млн. евро за екологизация и модернизация според европейските изисквания.

Собственикът иска обаче гаранции от държавата, че ще има възвращаемост на вложените пари в срок до 15 години. Протестът на служителите беше подкреп и от колегите им от „Енергоремонт", които поддържат изправността на централата. Според протестиращите исканията им са основателни не само във връзка със запазването на работните им места, но и заради запазване стабилността на енергийната система. Ако те не бъдат удовлетворени час по-скоро следващата сряда служителите ще организират шествие от община Варна до областна администрация, а ако и това не помогне, те ще протестират по жълтите павета в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай