За Олимпиадата! Хотелите в Париж разпродадени, цените - исторически

Отчита се шоково повишаване на цените на някои услуги в Париж

За Олимпиадата! Хотелите в Париж разпродадени, цените - исторически | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Франция е напът да запази водещата си позиция в света като най-популярна дестинация за чуждестранните туристи и през тази година. Това сочат данните от проучване на резервациите на самолетни билети за полети до страната.

То е осъществено съвместно от Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC - World Travel & Tourism Council) и компанията за обработка на пътнически данни "Форуард кийс" (ForwardKeys).

През първите 6 месеца на тази година се предвижда посетителите от чужбина, пристигнали във Франция със самолет, да достигнат 93% от броя им през същия период на 2019 г., преди пандемията от КОВИД-19.

Символът на Париж - Айфеловата кула, през 2023 г. е била посетен от 6,3 млн. посетители, което е над броя им през предпандемичната 2019 г.

Истински бум на чуждестранни посетители във Франция обаче се очаква през лятото, когато Париж ще бъде домакин на Летните Олимпийски игри (26 юли - 11 август) и на Параолимпийските игри (28 август - 8 септември).

Столицата на Франция се подготвя да посрещне около 15 милиона чуждестранни посетители през този период, пише в. "Ню Йорк таймс".

На този фон се отчита шоково повишаване на цените на някои услуги в Париж.

Над 1000 евро за нощувка

Стойността на нощувките в деня на откриването на олимпиадата (26 юли) в някои от дори и не толкова луксозните хотели в Париж е скочила до над 1000 евро, отбелязва сайтът на списание "Форчън".

Туристическата служба в Париж е установила, че средната цена за една нощувка в хотел в района на Париж се е повишила от 169 евро през юли 2023 г. до 699 евро за юли 2024 г., съобщи в края на миналата година Асошиейтед прес.

Френските власти обявиха, че ще извършат проверки в 10 000 хотела и ресторанта в цяла Франция преди олимпиадата, за да ограничат спекулативното увеличаване на цените.

Във Франция цените в хотелите се определят свободно и няма да бъдат ограничавани по време на Летните Олимпийски игри и на Параолимпийските игри. Френските власти обаче се надяват, че благодарение на проверките, които ще извършат, ще "удържат цените под контрол", посочва АП.

Стойността на нощувките в хотелите трябва да бъде коректно посочена и е забранено да бъдат "поднасяни ценови изненади" на потребителите. Собствениците на фирми могат да бъдат "строго санкционирани", ако бъде установено, че нарушават разпоредбите.

Париж обаче разполага с около 85 000 стаи в хотели и цените за нощувка в тях през това лято вече са повишени, сочи проверка на офертите във водещите онлайн резервационни платформи.

Парижани също посрещат чуждестранните посетители с високи цени на своите жилища, които отдават под наем. Средната цена на нощувка в апартамент във френската столица през периода на Игрите, предлаган чрез онлайн платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилища "Еърбиенби" (Airbnb), е скочила до 500 евро, посочва "Ню Йорк таймс".

Не само хотелите са скъпи

Не само цените на нощувките в хотелите се повишават в Париж.

Например от началото на януари цените на билетите за индивидуални посетители на Лувъра са увеличени с 5 евро и вече, ако искате да посетите прочутия музей в Париж ще се наложи да платите 22 евро. Ако обаче сте част от група от между 7 и 25 души, то тогава таксата за всички ще бъде общо 70 евро, е посочено на сайта на музея.

Входът за децата (под 18-годишна възраст) e безплатен. Ако желаят да посетят Лувъра, няма да платят входна такса и младите хора (на възраст между 18 и 25 години включително), които са граждани на страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП). То обединява страните от Европейския съюз, сред които е и България, както и 3 държави от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

На посетителите на Париж през това лято ще им се наложи да плащат повече и, за да пътуват с метрото във френската столица. От 20 юли до 8 септември цената на билета за еднократно пътуване ще бъде повишена от 2,1 евро на 4 евро, съобщи по-рано Валери Пекрес, която е председател на областния съвет на столичния регион Ил-дьо-Франс.

Стойността на карнет с 10 билета ще бъде увеличена от 16,9 евро на 32 евро.

Повишаването на цените на някои услуги в Париж и в други френски региони едва ли ще отблъсне голяма част от милионите чуждестранни туристи, които се подготвят да посетят Франция.

"Страната се очертава като една от най-предпочитаните дестинации в света през тази година", посочва Оливие Понти, вицепрезидент на компанията за обработка на пътнически данни "Форуард кийс".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
onlyblack
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея---- https://do.my/bluestone

Откажи