Търсим подкрепа от Еврокомисията за туризма в България

Антиковидният и следковидният пакети изпълниха своята роля, но Европа и светът са изправени пред нови кризисни ситуации

Търсим подкрепа от Еврокомисията за туризма в България | StandartNews.com

Министерството на туризма преговаря с Европейската комисия (ЕК) за създаване на механизъм в подкрепа на туристическия бранш заради продължаващите затруднения, които бизнесът изпитва и във връзка с военните действия в региона и в Близкия Изток. Продължават и усилията на ведомство в преговорите с ЕК за удължаване на срока на действие на намалената 9-процентна ставка за туроператорите до края на тази година, а не както е прието сега - с държавния бюджет до средата на годината. Това стана известно от интервю за БТА на министъра на туризма Зарица Динкова и Даниела Стоева, член на изпълнителния борд на Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ECTAA) и заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

От наша страна сме провели срещи с представители на ЕК по регламента DIGGro от 2020 г. и сме заявили желанието си по някакъв начин да продължи компенсирането на българския туристически сектор, защото антиковидният и следковидният пакети изпълниха своята роля, но Европа и светът са изправени пред нови кризисни ситуации, каза министър Динкова. Тя изтъкна, че България и Румъния са в непосредствена близост с войната в Украйна и в този смисъл последствията, които двете държави изпитват, са по-големи спрямо останала част на Европа.

Това, върху което ще се фокусираме в преговорите ни в партньорство с бизнеса, ще е да се разработи нов пакет за България и за Румъния, за да може тази негативна ситуация за бизнеса да бъде компенсирана, защото в момента той не е равнопоставен с колегите си в останалата част на Европа, заяви министър Динкова. Ако искаме реални, успешни политики на сближаване, трябва да адресираме проблемите, включително с европейски компенсаторни мерки, преди проблемите да са се задълбочили, отбеляза Динкова.

По темата за удължаването на ДДС ставката, министър Динкова посочи, че в разговори с финансовото министерство е станало ясно, че след като тази мярка вече веднъж е била удължена, законово няма право на последващо продължаване. В разговори с представителите на ЕК сме поискали този въпрос да се разгледа, за да се прецени дали могат да бъдат намерени някакви допълнителни технически възможности, или да се преговаря за друг тип компенсаторни мерки с оглед на цялата критична външнополитическа ситуация, каза министърът.

Тя посочи, че в момента се работи по оформянето на тези компенсаторни мерки. Решили сме, че ще работим заедно с бизнеса по предложенията, допълни тя. Целта е мерките да са готови преди средата на годината, каза министърът. Опитваме се да намерим компенсиращи инструменти, включително и на национално ниво, заяви още Динкова.

Даниела Стоева каза, че браншът адмирира тази инициатива на Министерството. Това е нещо, което бизнесът още миналата година беше поставил на масата, в контекста на това, че без да сме излезли още от ковид кризата, влязохме в нова криза, свързана с войната в Украйна. За да се спази добрата конкурентна среда в рамките на ЕС, ние като дестинация, както и другите засегнати държави – Полша и Румъния, бихме имали право на някакъв компенсаторен механизъм, какъвто беше създаден по време на ковид пандемията, който да е локален, коментира Стоева. Може би това идва с една година закъснение, но все още темата е повече актуална, когато говорим за ДДС-то, това е малка част от компенсацията, която получи нашият сектор във връзка с ковид, но това е мярка, която е в пряка корелация с размера на продажбите, допълни Стоева.

"Когато няма бизнес и няма продажби, това дали ставката на ДДС е намалена, или не, няма никакво значение, защото бизнесът не може да се възползва от нея", коментира още тя и допълни, че практически 2023 г. е била първата година, в която входящият туризъм е започнал да се възстановява и съответно това е била първата година, в която бизнесът реално се е възползвал от тази мярка. По тази причина браншът държеше мярката да бъде удължена, за да има постигане на ефекта при ресторантьорите, напомни Стоева. Благодаря на Министерството на туризма, че застана зад нас поне действието на мярката да се удължи с 6 месеца, но искрено се надяваме да се намери разбиране и начин това да случи и до края на годината, защото технически – счетоводно, едно преминаване в нова данъчна ставка по средата на годината би създало доста напрежение и проблеми, коментира Стоева.

Тя допълни, че АБТТА  и ECTAA са готови на партньорство с Министерството за намиране на добри механизми и да се разработят програми, които биха осигурили финансов ресурс в помощ на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай