Стана ясно колко са поскъпнали имотите у нас за 10 години

По последни данни средната цена на квадратен метър в София е 1800 евро

Стана ясно колко са поскъпнали имотите у нас за 10 години | StandartNews.com

За последните 10 години цените на имотите в България са скочили почти двойно. Това показват данни на Евростат. Най-сериозното поскъпване е отчетено в Естония - цели 220%. У нас скокът е близо 80 на сто, а в Италия тенденцията е обратна. Там се отчита поевтиняване с 8%, съобщава Нова телевизия.

София се нарежда в челните позиции по ръст в цената на имотите при сравнение с други 107 града в цял свят. Впечатление прави, че поскъпването в нашата столица изпреварва Сидни и Ню Йорк. За година отчетеният скок е почти 9%.

Въпреки че българите се нареждат сред онези, които държат на собствен дом, сравнение с останалите европейски страни показва, че начело в тази класация е Румъния. Там близо 95% от хората живеят в собствено жилище. В България процентът им е 85 на сто. Картината в Германия е различна - повечето избират да живеят под наем.

След дълги години в апартамент под наем Велислав Леонов предприема стъпката към покупка на собствено жилище. Казва, че според него е по-изгодно да се плащат вноски по кредит, а не наем. След половин година търсене дошъл и моментът на сделката.

Въпреки сериозния ръст на цените, търсенето на имоти в столицата продължава да бъде голямо. Данните на една от водещите агенции за недвижими имоти у нас сочат, че от 2020 до 2023 г. цените в София са скочили с още 50%, посочва изпълнителният ѝ директор Полина Стойкова. „Основните фактори, които движат пазара, са доходите на населението. Доходите виждаме, че растат устойчиво в годините от 2010, даже от 2009. Друго, което влияе върху пазара, е икономическото развитие, ниската безработица, ниските лихвени проценти”, допълва тя.

Изборът на апартамент в нова сграда остава предпочитан вариант за купувачите, твърдят експерти. „Новото строителство върви с по-бързи темпове. По-голямо количество продажби има там по две причини. Първата е, че като предлагане старото строителство е по-ниско. Другата е, че хората предпочитат да си купят нов дом”, казва брокерът Иван Крумов. Той и колегите му очакват през новата година ръстът на цените да се забави.

По последни данни средната цена на квадратен метър в София е 1800 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай