Ще поскъпнат ли горивата без дерогацията? Коментират експерти

Те и сега остават високи, смята Мартин Владимиров

Ще поскъпнат ли горивата без дерогацията? Коментират експерти | StandartNews.com

Източник: БНТ

Дерогацията, според която България внася по-евтиния руски петрол за рафинерията на "Лукойл" в Бургас, не води до това, за което бе оставена да съществува. Това мнение изрази пред БНТ икономистът Георги Ангелов. Ако не се плащат приходите, няма смисъл от дерогацията, изтъкна той. По думите му в момента плащаме с 50 стотинки повече за литър горива. Не трябва да позволяваме руските компании да не си изпълняват законовите задължения, убеден е Ангелов.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че цените на горивата остават високи. При смяна на суровината, с която работи рафинерията, цената ще скочи с 10% или 10 стотинки на литър. Държавата не е искала график от "Лукойл" за преминаване към алтернативна суровина. Ако има воля "Лукойл" може да диверсифицира доставките, каза Владимиров. В момента цената у нас трябва да е с 32 стотинки по-ниска, тъй като в складовете има достатъчно горива.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев подчерта, че сме третата страна в Европейския съюз с най-ниска цена на горивата. Дерогацията си върши работата, има ефект върху крайните клиенти, категоричен е той. Според него премахването на дерогацията ще вдигне цените на горивата с до 30-40 на сто. Куюмджиев вижда целенасочени мерки "Лукойл" да бъде изгонена от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай