Ще има ли таван на цените на горивата? Говори министър

По думите му конкуренцията е това, което може да регулира пазара

Ще има ли таван на цените на горивата? Говори министър | StandartNews.com

Източник: бТВ

Таван на цените на горивата не е обсъждан в България. Ние имаме едни от най-ниските цени, обяви в интервю за бТВ икономическият министър Богдан Богданов.

"Виждаме какво се случва в Червено море, нормално е в такива моменти да има сътресения. Ние се влияем от световните пазари", поясни министърът по повод лекия курс нагоре в стойността на бензина и дизела в последните дни.

По думите мугоривата в България са на добри цени. Цените на петрола падат в последните месеци, каза той. Няма нужда да плашим хората, че цените ще се повишат. В момента няма индикация за това, заяви Богданов.

По думите му конкуренцията е това, което може да регулира пазара.

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които живее добре едно тричленно семейство, са необходими близо 2600 лева. „Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периоди с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. Последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

„Ние трябва да мислим как можем голяма част от това, което ни е необходимо да си го произвеждаме, защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци, всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави той.

Според него с тази инициатива е стимулирала конкуренцията.

„Икономиката на България се развива добре, тя продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия. Доходите на хората растат“, каза Богданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай