Напрежението расте! Синдикати и бизнес в схватка за минималната заплата

Увеличението трябва да е съобразено, както с ръста на инфлацията, така и с този на производителността, смятат работодателите

Напрежението расте! Синдикати и бизнес в схватка за минималната заплата | StandartNews.com

Източник: БНТ

Тежък спор за доходите се състоя между главния икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Тезата на представителя на работодателската организация бе, че Европа изостава от останалите страни заради концепцията за минималната заплата и останалите ограничения, които влошават средата за бизнес.

"Покупателната способност не расте. Цените постоянно се увеличават, заплатите се опитват да ги догонят и се получава така, че се гоним във времето, без да се настигаме", каза Кацарчев (на кадъра горе) пред БНТ. Според него минималният доход е необходим, за да може работещият да живее, без да мизерства.

Добрин Иванов от АИКБ обаче смята, че увеличението трябва да е съобразено, както с ръста на инфлацията, така и с този на производителността.

Според Кацарчев минималната заплата не трябва да се облага с данъци. 

Добрин Иванов на свой ред отбеляза, че в САЩ и Норвегия няма минимална работна заплата и че у нас тя спъва конкурентоспособността.

Добрин Иванов, АИКБ, кадър БНТ

Отговорът на Кацарчев бе, че вече са в ход протести в здравеопазването и образованието и ако не се предприемат стъпки в правилната посока, у нас ще останат само работещите на минимална заплата. За да се привлекат качествени специалисти, трябва да се дава адекватно възнаграждение, смята синдикалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай