Германия се разтресе! Исторически срив

Очаква се изтеглянето на инвестиции от германския сектор на недвижими имоти да продължи

Германия се разтресе! Исторически срив | StandartNews.com

Нагласите на компаниите от сектора на жилищното строителство в Германия относно перспективите пред бизнеса им са достигнали най-негативното си равнище в историята. Това сочат резултатите от ново допитване на германския икономически институт "Ифо" (Ifo), цитирани от БТА.

Индексът на "Ифо", който отразява бизнес нагласите в сектора на жилищното строителство във Федералната република, се е понижил до -61,9 пункта през февруари спрямо -60,7 пункта през януари.

Над половината от строителните компании, които са участвали в проучването, са посочили, че са песимистично настроени относно ситуацията в сектора.

"Клиентите не спират да отменят поръчки (за строителството на жилищни сгради - бел. ред.). Рязко намалява броят на издадените разрешителни за строеж", посочва Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания на "Ифо".

През февруари 56,1 на сто от компаниите, участвали в допитването, са съобщили, че клиенти изобщо не са им възлагали поръчки за строеж на жилищни сгради. При проучването, проведено през януари, делът на тези фирми е бил относително по-малък (52,5 на сто).

На този фон главният изпълнителен директор на подразделението на германската "Комерцбанк" (Commerzbank) за инвестиции в недвижими имоти Хенинг Кох заяви пред Ройтерс, че в Германия секторът се намира "в средата на четиригодишна  криза".

Кох очаква изтеглянето на инвестиции от германския сектор на недвижими имоти да продължи.

Той посочва, че ще се увеличи броят на собствениците на недвижими имоти, които ще бъдат принудени да ги продадат. Основната причина за тези трудни решения е поскъпването на ипотечните кредити в Германия, чието обслужване става все по-непосилно за редица кредитополучатели, посочват анализатори на пазара.

Германия, най-голямата икономика в еврозоната, е сред страните в Европа, които са ударени най-тежко от кризата на пазара на недвижими имоти.

Европейската централна банка отново предупреди през тази седмица, че секторът на недвижими имоти с търговско предназначение е "особено уязвим" на фона на повишаването на водещите лихвени проценти и съответно на поскъпването на кредитирането, посочва Ройтерс.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи