Blackberry обявиха продажбата си

Blackberry обявиха продажбата си | StandartNews.com

Торонто. Блекбери (BlackBerry) съобщи за постигнато споразумение с финансова група, оглавявана от канадския инвестиционен фонд Феърфакс (Fairfax), който държи 10% от капитала й, за изкупуването й при сделка за 4,7 милиарда долара, предаде Би Би Си. Новият собственик на Блекбери смята да свали от търговия акциите на канадската компания, уточни Франс прес.

Офертата, която трябва да бъде одобрена от всички акционери, включва акциите на Блекбери да бъдат изкупени за 9 долара за дял и сделката да приключи до 4 ноември.

В понеделник търговията с акциите на Блекбери започна при цена 8,27 долара за една, което е много под рекордната им стойност от над 200 долара през 2007 година, точно преди Apple да пусне своя iPhone на пазара.

Канадската компания обяви преди дни лоши финансови резултати и се заговори за стратегически алтернативи, включително продажба на компанията.

От компанията обявиха, че смятат да съкратят 4500 служители или 40% от целия персонал, състоящ се от над 12 хиляди души, след като обяви загуби от близо 1 милиард долара през второто тримесечие, съобщи Асошиейтед прес.

BlackBerry обяви предсрочно финансовите си резултати,за които първоначално се очакваше да бъдат оповестени следващата седмица. Компанията посочи, че очаква загуби между 950 и 995 милиона долара за тримесечието.

Мерките са част от борбата на компанията да оцелее на фона на конкуренцията от други производители на смартфони, заради които пазарният й дял се срина до 3 процента в САЩ спрямо 14 процента преди две години, според данни на Ай Ди Си (IDC).

В сряда компанията представи най-новия си смартфон Z30, рекламиран като най-големия й, най-бърз и най-модерен модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай