Открит урок за шампиони със "Стандарт"

Открит урок за шампиони със "Стандарт" | StandartNews.com

В неделя даваме старт на кампанията "Спортните чудеса на България 2015", посветена на младите таланти

Елате в "Южния парк", за да видите златните ни гимнастички и да поритате със звезди на "Левски" и ЦСКА

Близо 200 000 българи гласуваха миналата година за шампионите и победите, с които най-много се гордеем. Класацията "Спортните чудеса на България", която вестник "Стандарт" организира заедно с Министерството на младежта и спорта, показа кои са кумирите на нацията. Сред тях се оказаха както сегашните ни звезди Григор Димитров, Кубрат Пулев и Димитър Бербатов, така и бивши величия от ранга на Христо Стоичков, Георги Аспарухов, Стефка Костадинова, Вальо Йорданов. Славното американско лято на Пеневата чета пък e най-голямата победа за българите на спортния терен. Може би защото незабравимите мачове от мондиала в САЩ 1994 сплотиха българите и изкараха на улиците милиони щастливи хора.

Кампанията за "Спортните чудеса" показа, че шампионите и победите са магията, която може да ни върне самочувствието и вярата, че сме велика нация. Още по-важно е, че спортните кумири могат да бъдат добрият пример за децата. Вече свикнахме, че медалите от олимпиади и други големи първенства се броят на пръсти. По-лошото е, че децата ни са в челото на печалните класации за наднормено тегло и болести. Примерите за брутална агресия в класните стаи също растат. Дрогата и алкохолът взимат все по-невръстни жертви. А именно спортът е най-силното лекарство срещу всички пороци и капани, които дебнат малчуганите. Затова тази година кампанията "Спортните чудеса на България" ще бъде посветена на надеждите на родния спорт.

100 от тях ще бъдат номинирани за класацията "Младите шампиони", за която през юни ще започне национално гласуване.

България продължава да радва със спортни таланти. Затова и изборът кой да бъде номиниран за класацията "Младите шампиони" е повече от труден. Заедно с Обществения съвет към Министерството на младежта и спорта, "Стандарт" предлага стотина обещаващи състезатели, които вече имат успехи в своята възраст. Участниците
ще бъдат разделени в две категории - до 14 години и до 23 години.

В групата на малките таланти ще бъдат подбрани 40 имена, а при по-големите - 60. Всички те ще бъдат представени с визитки за най-големите им постижения в сайта, където "Стандарт" ще организира всенародното гласуване. Самият вот ще започне през юни и ще премине през два етапа. До септември ще бъдат определени Топ 20 при големите и Топ 10 при малките таланти според събраните гласове.

След това надпреварата за лидерите ще продължи до ноември, когато ще бъдат излъчени десетимата спортни любимци до 23 г. и петимата най-харесвани таланти до 14 г. Техните имена ще бъдат огласени на тържествена церемония, на която финалистите ще бъдат наградени.

По време на кампанията ще бъдат организирани състезания и срещи на спортните таланти с техни връстници, за да може примерът на младите шампиони да заведе колкото се може повече подрастващи българи на стадионите и в спортните зали.
Стартът на кампанията "Младите шампиони" ще бъде даден в неделя, 17 май, когато е Денят на българския спорт. Това ще стане по време на големия празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот ФАМИЛАТЛОН 2015 в Южния парк на столицата. Началото е в 14 часа. Участниците

ще бъдат приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев

както и от столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.
"Стандарт" ще се включи във ФАМИЛАТЛОН с "Открит урок за шампиони". В него известни спортисти ще тренират заедно с децата, като по този начин ще ги насърчат да се занимават активно със спорт.

Най-красивата част от "Открит урок за шампиони" ще бъде участието на новите "златни момичета на България". Това са световните шампионки по художествена гимнастика Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, водени от треньорката Ина Ананиева.

Демонстрация ще направи и последният ни световен шампион по бокс Детелин Далаклиев.
Волейболната звезда Любо Ганев също ще покаже умения и ще даде наставления на малчуганите, които са почитатели на Цветан Соколов, Матей Казийски и другите ни асове край мрежата.

Няма как да мине и без футболен сблъсък

"Левски"-ЦСКА. "Сините" ще бъдат представени от големия си талант Божидар Краев, който беше на проби в "Ювентус", а "червените" - от новото си откритие Анатоли Господинов, който се наложи като титулярен вратар. Малчуганите ще могат да разменят пасове и бият дузпи с двамата талантливи футболисти.

За почитателите на по-мисловните игри едновременна игра на шах на няколко дъски ще демонстрира президентът на шахматния клуб на ЦСКА Алекси Йовчев, който създаде във Фейсбук групата "Харлем шах". Йовчев, който е и фитнес инструктор, е известен и като участник във филма "Троя".

Участниците във ФАМИЛАТЛОН ще могат да се освежат с любимата минерална вода на най-добрия ни тенисист - "Балдаран".

40 клуба забавляват малчугани и родители

Във ФАМИЛАТЛОН 2015, който се организира от Асоциация "Родители" в партньорство със Столична община, ще участват близо 40 клуба за спорт и свободно време, които ще предоставят възможност на 4000 деца и родители да експериментират с нови преживявания и да изберат своя спорт или любимо занимание за свободното време. Гостите могат да избират между капоейра, айкидо и други бойни изкуства, бейзбол, софтбол, голф, езда, лакрос, ходене по въже, суинг и народни танци, йога, роботика, майсторене от рециклирани материали, наблюдение на птици и още много различни спортни, еко и арт занимания за деца и семейства.

За седма поредна година Асоциация "Родители" организира за децата и техните семейства обиколка на европейските столици на 17 май от 14 до 19 часа. Играта "Малката Европа" провокира деца и родители да обиколят Южния парк и да открият скритите на територията му столици на страните членки на ЕС. Там ще ги посрещнат български и чуждестранни доброволци - домакини на столиците, и ще им покажат най-интересното от градовете. Специалното участие на доброволци от Испания, Полша и Франция ще осигури пренасяне в автентичната атмосфера на всяка от столиците.

ФАМИЛАТЛОН има специална програма, насочена към татковците. В шест тура бащи и деца ще имат възможност да участват в различни игри и състезания, а накрая ще се изтегли и томбола с награди. От 16 часа ще стартира велошествие за малчугани от 3 до 6 години, в което всеки участник печели медал, а детската градина с най-голям брой участници - купа.
По време на игрите, организирани от Националния център за безопасен интернет, деца и родители ще научат повече за разумната и полезна употреба на мрежата и ще се забавляват с Флашко - героя защитник на безопасния интернет.
Боги и Симо от БГ радио ще водят разнообразната програма от демонстрации, песни и танци от 14 до 19 часа на сцената на Голямата поляна в Южния парк.

ФАМИЛАТЛОН се реализира в подкрепа на инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018 г."

Ще мотивираме талантите да продължат напред

Красен Кралев, министър на младежта и спорта

За мен е удоволствие да Ви поздравя за инициативата да стартирате и реализирате Национална кампания "Младите шампиони" като продължение на "Спортните чудеса на България". Сигурен съм, че тя ще предизвика голям интерес сред Вашите читатели и сред приятелите на спорта в България.

Адмирации за идеята да популяризирате и да включите в тази кампания най-обещаващите млади спортисти на България на възраст до 23 години. Всички знаем кои са актуалните спортни звезди. Но не всеки познава талантите и потенциала, с който разполага нашата страна. За това такава публичност е изключително необходима. По този начин ще мотивираме подрастващите да продължат напред и да се развиват. Защото са много примерите на талантливи състезатели, които са се отказали от спорта, преди да навършат 23 години.

Вярвам, че осъществяването на Националната кампания "Младите шампиони" ще допринесе за популяризиране на различни индивидуални и колективни спортове сред най-малките и за тяхното приобщаване към трайна физическа активност и спорт.
Инициативата всеки от номинираните в Топ 20 таланти да си избере именит български спортист, който е пример за него, и заедно двамата да имат съвместни публични изяви, също е прекрасна. Така се прави още една крачка към приемственост в българския спорт и към съхраняване и развитие на традициите, достойни за нашата спортна школа.

Пожелавам успешен старт на Националната кампания "Младите шампиони", чрез която ще допринесете за възпитаване на любов към спорта у най-младите и ще популяризирате успехите и победите на нашите спортисти!

Рецептата за успех е работа до изнемогване

Григор Димитров, спортист №1 на България за 2014 г.

- Какво бихте пожелали на младите таланти в България?
- Сигурно няма да ви изненадам особено с отговора си. Прекрасно е да видиш добрия резултат от работата си, така че изберете си добър екип и всеки ден работете повече, отколкото мислите, че можете.

Интервю с най-добрия ни тенисист четете в съботния брой на "Стандарт"

Ще се радвам някой да ме наследи на ринга

Кубрат Пулев, спортист №1 на България за 2012 г.

"Младите шампиони" е една прекрасна инициатива, защото е проява на уважение към успехите на българските спортисти. Не просто уважение към спортистите, но и благодарност. Безспорно България има много млади спортни таланти и много добре, че "Стандарт" е подел тази инициатива, за да вдъхне кураж и мотивация на младежите, които искат да се развиват. Защо пък не - аз да имам наследник в бокса, който да го обявят също за спортно чудо. Това само би ме зарадвало. В България боксът е спорт с традиция и има обещаващи таланти.

Бъдещето е в младите

Петър Попангелов, най-успешният ни скиор за всички времена

Бъдещето на българския спорт е в младите. Искам да поздравя в. "Стандарт", че с новата си кампания дава сериозно рамо на талантите в българския спорт. Ако всички помогнат на младите, то основата на пирамидата във всеки спорт ще е стабилна и много скоро ще може да очакваме сериозни успехи и при мъжете и жените. Специално в ските има много талантливи деца, които тепърва ще развиват потенциала си. Важното е обаче да им създадем условия за това. Изграждането на добра спортна инфраструктура ще даде възможност на повече деца да практикуват зимни спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай