АБВ, Народен съюз и Гергьовден с общ Съвет

АБВ, Народен съюз и Гергьовден с общ Съвет | StandartNews.com

АБВ е съучредител на Политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт и изготвянето на законодателни инициативи в сферите на съдебната реформа, борбата с корупцията, социалната и демографска политика, външна политика и национална сигурност, икономика и енергетика. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В обединението, което е отворено към всички политически сили и техните представители, на този етап освен ПП Алтернатива за българско възраждане участват, ПП „Народен съюз", Движение „Гергьовден" и представители на някои патриотични формации.

Съвета ще бъде политически и парламентарен, защото основното място за прокарване на политики е Народното събрание и защото амбицията ни е да надхвърлим нивото на парламента и да успеем да инициираме сериозни обществени дебати по значими за обществото теми. Ще продължим и инициираните от АБВ президентски дебати, които инициираме от началото на годината до сега, водени от убеждението, че българинът трябва да аргументира своя информиран избор за президент и вицепрезидент на държавата", посочи зам .-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Идеята за съвместната ни работа в този парламентарен съвет е навременна и в никакъв случай спонтанна. Народни представители от парламентарните групи, които формират този съвет, през последните месеци имат обща законодателна дейност, пряко свързана със съдебната реформа и с борбата с корупцията и престъпността. Конкретно в сектор „Съдебна реформа" Парламентарния съвет към настоящия момент е внесъл над 50 промени в закони, свързани с административното правосъдие и осигуряването на бърз и справедлив съдебен процес. Парламентарния съвет е внесъл и няколко поправки в НК, свързани с предотвратяването на контрабандата и злоупотребата при търговията с горива и метали. Особено съществено е предложението за поправка в закона, касаещо запасите от нефт и нефтопродукти, която отново е насочена конкретно към предотвратяването на злоупотреби в този сектор и цели въвеждането на срок за съхранение на запаси от нефт и нефтопродукти, нещо което към момента не е законодателно гарантирано", посочи членът на ИБ на АБВ и председател на Правния съвет на партията Марин Киров.

По думите му Политическия и парламентарен съвет ще внесе повторно и някои предложения, представени преди време от отделни негови представители, като текстовете на Закона за гражданските фалити и предложението за публичност на лобизма.

"Целта на днешната пресконференция е да представим политически и правен съвет, който ще формира политики и подготвя законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт", каза председателят на УС и ГС на Народен съюз Светлин Танчев, цитиран от "Фокус".

„Основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие,и външна политика и национална сигурност. Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото", заяви Танчев.

Той уточни, че отделните политически сили - АБВ, Народен съвет и Гергьовден ще изтеглят и преразгледат внесените по отделно законодателни инициативи, за да паснат на политиката на съвета.

Във връзка с президентската кампания Светлин Танчев заяви, че не е нормално в последния момент да се изкарат едни политически лица за кандидат-президент и в рамките на 30 дни кампанията да приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай