Сряда,

Жените по-алергични към ваксината

От: СТАНДАРТ -
187
Жените по-алергични към ваксината
A
A
A

Жените показват по-често алергична реакция към ваксината срещу коронавирус. Това сочи анализ на американските здравни власти на ваксинираните с първа доза от ваксините. Експертите сравняват реакциите на пациентите към медикаментите на „Пфайзер” и на „Модерна”

Случаите на сериозна алергична реакция на ваксината срещу коронавируса на компанията „Модерна” са редки и засягат само 10 души на над 4 милиона ваксинирани, цитира проучването Франс прес.

Нито един от десетте случая на алергична реакция не е довел до смърт.

Американските центрове за превенция и борба със заболяванията са проучили в периода 21 декември-10 януари 108 възможни случая на алергична реакция сред 4 041 396 ваксинирани с първата доза на ваксината на Модерна. От проучените случаи само 10 са се оказали действително анафилактичен шок (сериозна алергична реакция). От тях при 6 е имало нужда от хоспитализация, а 4 са били поети от спешни отделения. Това означава 2,5 анафилактични шока на 1 милион инжекции. При ваксината на Пфайзер съотношението беше 11,1 шока на 1 милион инжекции.

Сред 10-те случая на алергична реакция след ваксината на Модерна, 9 са имали предистория на алергични реакции към храна или медикаменти, но не и след инжектиране на ваксина. Алергичните симптоми са се проявили 15 минути след поставяне на дозата при 9 от случаите и над 30 минути в десетия случай.

И 10-те случая са при жени на възраст 31-63 години. Такава доминация при алергичните случай имаше и при наблюденията след поставяне на ваксината на Пфайзер. Но причината за това може да е по-голямото съотношение на жени, получили доза от ваксината (около две трети на една трета мъже).

Източник: БТА


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията