Здравният министър започва с офанзива срещу ковид, какво следва

Малки, но постижими цели, си е поставил настоящият екип на здравното министерство

Здравният министър започва с офанзива срещу ковид, какво следва | StandartNews.com

Проблемите на борбата с коронавирусната инфекция са първият приоритет в работата на служебния здравен министър, стана ясно по време на официалното представяне на плановете и екипа му. Малки, но постижими цели си е поставил д-р Асен Меджидиев, който ще има трима заместник министри.

По-кратък период на изолация вероятно ще получат ваксинираните у нас заразени с коронавирус, обяви д-р Меджидиев на първата си пресконференция след като пое поста. Според специалиста проблемът е, че нивото на ваксинация срещу Ковид-19 в България е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70% ваксинирани, а при нас имунизационното покритие е около 30 процента, разкри министърът.

Асен Меджидиев смята, че на петия или на седмия ден трябва да се прави проверка с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министърът съобщи, че във вторник ще се събере експертен съвет към неговото ведомство, като на заседанието ще се реши въпросът с тестването. В съвета участват експерти, като доц. Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, д-р Данчо Пенчев, специалисти по имунопрофилактика и вирусология. Министърът каза, че много залага на експертния съвет и той ще се събира поне веднъж седмично. Целта е да има безопасност и да няма "мега мерки", които, по думите му, не са нужни.

Ваксини за Ковид-19 има, те са в срок на годност, а тези, които са извън годност, се наблюдава да няма никаква възможност да бъдат приложени, посочи д-р Меджидиев. Затова и през последните десетина дни ваксинацията се е увеличила, допълни той.

Министърът съобщи, че са осигурени безплатни антигенни тестове, които ще се прилагат чрез мобилни групи. Чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест за пациент, за когото прецени, че има нужда. Така ще има по-реална картина за хората, носители на коронавируса, за да има по-бърза и по-адекватна реакция.

„Още първите три-четири дни подсигурихме достатъчен брой интензивни легла при евентуална тежка ситуация. Взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове, което вече е направено, каза министърът. Следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства за защитни облекла за хора, работещи с ковид“, каза Асен Меджидиев и добави, че мобилни групи вече правят безплатни антигенни тестове в отдалечени и труднодостъпни региони на 17 области на страната.

По отношение на ваксинацията предстои да се вземе решение на Надзорен съвет на Здравната каса закритите имунизационни кабинети, най-вече в болниците да могат да работят отново, което ще повиши ваксинационната активност сред хората.

Министърът обяви още, че от понеделник ще започне дейност работна група за изготвяне на проект и после на наредба за остойностяване на лекарския труд. Друг приоритет в работата на служебното здравно министерство е превенцията и профилактиката в детското здравеопазване.

„Ключов приоритет на МЗ ще бъде и създаване на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд. В тази връзка на работна група, чиято дейност ще стартира в началото на следващата седмица, е възложено изготвянето на съответните анализи, а оттам и на проект на наредба за остойностяването на труда на лекарите и сестрите“, съобщи здравният министър. Макар че са необходими законодателни промени за трайното решаване на въпроса с възнагражденията на лекарите и професионалистите по здравни грижи, отлагане не трябва и не може да има, още повече, че предстои и подписването на националните рамкови договори и за следващите две години“, обясни д-р Меджидиев.

По отношение подобряването на превенцията и профилактиката в областта на детското здравеопазване, министърът посочи, че не е необходимо осигуряването на нарочен финансов ресурс, а създаване на по-добра организация и сътрудничество между заинтересованите страни. Пример той даде с успеха на програмата „Детско здраве“, чийто инициатор преди повече от 10 години е.

Здравното министерство, съвместно с Министерството на образованието и науката, ще работи и по пилотното въвеждане на телемедицина в няколко училища и детски градини в страната. Целта е децата да имат достъп до качествени и навременни профилактика, диагностика и лечение, което с възможностите на телемедицината е постижимо в обозрим времеви хоризонт.

„Тези малки, но постижими цели, сме си поставили с настоящия екип на здравното министерство. Резултатът от работата по всички приоритети, които посочих, много бързо ще стане осезаем както за гражданите, така и за съсловието. Продължава и работата ни по стратегическите документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Амбицията ни е до края на настоящия мандат да финализираме необходимите документи“, коментира д-р Меджидиев.

В рамките на пресконференцията здравният министър представи и зам.-министрите, които е избрал – д-р Александър Златанов, д-р Тома Томов и д-р Лидия Чорбанова, подчертавайки, че решението му стъпва на професионалния опит и експертизата на заместниците. Съветник на министъра ще бъде доц. Любомир Бакаливанов, а началник на кабинета – доц. Момчил Мавров.

Д-р Александър Златанов ще отговаря за следните дирекции на Министерството на здравеопазването: „Лекарствена политика“, „Търговски дружества и собственост“, „Бюджет и финанси“. Д-р Златанов ще осъществява контрол върху Националния център по обществено здраве и анализи, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, както и върху дейността на регионалните здравни инспекции и държавните психиатрични болници.

Заместник-министър д-р Лидия Чорбанова ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в дирекциите „Международни проекти и програми“, „Европейска координация и международно сътрудничество“, „Електронно здравеопазване“, „Защита на правата на пациентите“, както и в отдел „Промоция на здравето и профилактика“ в дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. Тя ще осъществява контрол върху дейността на Националния център по заразни и паразитни болести, Центъра за асистирана репродукция и Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ.

Д-р Тома Томов ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в следните дирекции на министерството: „Лечебни дейности“, отдел „Обществени поръчки“ в дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“, както и дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ (с изключение на отдел „Промоция на здравето и профилактика). Той ще отговаря и за образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Д-р Томов ще контролира работата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, на Националния център по трансфузионна хематология и районните центрове по трансфузионна хематология, на Националния център по радиобиология и радиационна защита и на Националната експертна лекарска комисия. Той ще отговаря и за домовете за медико-социални грижи за деца, за центровете за спешна медицинска помощ и за центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай