Здравни специалисти ще отварят свои кабинети

Не е ясно колко ще струват услугите в индивидуалните практики и кой ще плаща за тях

Здравни специалисти ще отварят свои кабинети | StandartNews.com

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални практики, предлага здравното министерство. Така те ще могат да извършват манипулации и консултации без присъствие на лекар.

От предложените промени не става ясно колко ще струват услугите в индивидуалните практики и кой ще плаща за тях.

Преди 2000 г. имаше женски и детски консултации, така че моделът не е много нов, посочи пред БНТ Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Практиката съществува във всички европейски страни и асоциацията настоява за нейното въвеждане и у нас.

„Пациентите трябва да са спокойни, че медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите ще изпълняват само това, което им е възложено от наредба на министерството, което определя техните компетенции по предписание на лекар или по отношение на самостоятелна практика“, обясни Василева.

Медицинските професионалисти ще действат по предписание на лекар или ще използват знанията си, за да насочват пациенти към лекар, когато е необходимо.

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в центровете, където да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не се обслужени добре.

Първоначално заплащането ще е частна инициатива - по ценоразпис, посочи Василева. Но дейността трябва да е със съдействието на държавата. Обсъждат се варианти с различни модели на финансиране, включително с доплащане от пациента.

Милка Василева заяви, че асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември национален протест на медицинските сестри по тяхно желание, но подкрепя исканията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай