Здравната каса с 90 млн. резерв, сменят пътеки

Населението няма нужда да се притеснява от изчезването на лекарствени продукти

Здравната каса с 90 млн. резерв, сменят пътеки | StandartNews.com

Здравната каса има резерв и ще задели толкова средства, колкото са необходими за осигуряването на борбата срещу коронавируса, стана ясно от изявление пред БНТ на новия управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

„Един от основните резерви е преструктуриране на вътрешните плащания в системата. В някои от клиничните пътеки ще се получат съответните резерви, които ще бъдат пренасочени на първо време в овладяване на състоянието, но ние мислим и след това, защото тези колеги не трябва да остават без финансиране в този период“, коментира проф. Салчев.

Резервът на Касата е около 90 млн. Той е заделен за повишаване на цената на клиничните пътеки или за посрещане на такъв тип плащане. Лекарите и медицинските работници, които са на първа линия, ще получат допълнително заплащане не през бюджета на НЗОК, а чрез фондовете. Има заделени средства и държавата ще подпомогне здравната система, увери той.

Управителят на НЗОК подчерта, че в бюджета на Касата няма заделени средства за продукти от първа необходимост, тъй като той е строго разписан по закон. Но такъв тип средства могат да бъдат получени по останалите социални фондове.

Населението няма нужда да се притеснява от изчезването на лекарствени продукти, каза още проф. Салчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай