Вирусолог: Китайският вирус е най-умният

Той ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии, каза вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев

Вирусолог: Китайският  вирус е най-умният | StandartNews.com

ВИЖ ОЩЕ: Пекин без тържествата за Лунната Нова година

Китайският вирус е най-умният. Адаптира се много бързо, но ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Това каза в интервю за бТВ вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев. Той е на мнение, че това ще се случи съвсем скоро и затова няма причина да се всява паника.

ВИЖ ОЩЕ: Китайският вирус пълзи към България

„Когато се заразят 10 души, при един-двама се проявява клинично заболяването, а другите са носители на вируса. Практически се ваксинират и нищо не им се случва. Тази бройка ще се разраства, докато заболяването започне да се свива, ще се самоограничи и всичко ще приключи“, обясни Кълвачев.

ВИЖ ОЩЕ:Смъртта идва от Ухан

По думите му този вирус трябва да се изучава, за да се научим как да се предпазваме. Според него няма съмнение, че той е прескочил междувидовата бариера – тоест заразяването е дошло от животни – змии, прилепи и други.

ВИЖ ОЩЕ: Китайският вирус стигна Франция

„Това се случва многократно с най-различни вируси. Лошото в този случай е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Нека да видим колко интензивна и дълга е тази верига. Ако се разрасне, което не вярвам да стане, тогава нещата стават сериозни“, обясни още вирусологът.

ВИЖ ОЩЕ: Излекуваха първия болен от китайския вирус

Вирусът може да се разпространява и като дихателна инфекция, и като стомашно-чревна. Симптомите в първите дни са трудно различими от другите остри респираторни заболявания. „До дни ще се появят т.нар. зародиши, които ще позволят да се диагностицира и точно този вирус, така че ще го разпознаваме“, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай