Вирусна тревога! Слагат термокамери по летищата

Заради заболяването страната ни повишава до IV степен нивото на риск

Вирусна тревога! Слагат термокамери по летищата | StandartNews.com

Съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса, реши днес повишаване на степента на риск за здравето. Ще се предприемат стъпки, за да се ограничи максимално възможността китайският вирус да влезе в България. И още…

„Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай“, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Заради заболяването страната ни повишава до IV степен нивото на риск, обяви Захариева: „Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че препоръките към българските граждани не са действия срещу Китай: „Страховете вече в света са големи. В България са такива и ние сме длъжни, пак казвам, за няколко седмици, докато се намери това решение, да се опитаме максимално да ограничим движението“.

През следващата седмица в Брюксел здравните министри на Европейския съюз ще се срещнат, за да бъдат набелязани допълнителни мерки за действие.

Поставят термокамери на летища у нас

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че властите у нас вземат всички необходими мерки. Формират се лекарски екипи на три летища в страната, които ще проверяват всички пътници, идващи от страни, в които са регистрирани случаи на коронавируса: „Още със стъпването на територията на страната – на летище София, на летище Варна или на летище Бургас, всеки ще премине през термокамерата, поставена на МВР контролата, и ако се установи, че някой има температура или друго неразположение, ще бъде насочен към Военномедицинска академия или към лечебните заведения, които сме определили във Варна и в Бургас“.

Наша студентка в Германия е под карантина

Междувременно стана ясно, че едната българска студентка, която беше в китайския град Ухан, пътува към Германия, където ще остане под карантина.

Двама български студенти са в генералното консулство в китайския град и предстои да бъдат транспортирани към Франция. Оттам се планира да бъдат транспортирани по въздух във ВМА в София, където ще бъдат поставени под наблюдение за две седмици. Ако обаче покажат симптоми на коронавирус, ще останат за лечение във Франция.

Расте броят на жертвите на коронавируса в Китай – починалите станаха 259, а потвърдените заразени вече са близо 12 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай