Ученик на Чирков: Той беше титан!

Човекът-светило в кардиохирургията издъхнал в съня си

Ученик на Чирков: Той беше титан! | StandartNews.com

Александър Чирков беше един титан, който успя да създаде такава настройка в екипите, че болниците наистина ставаха различни. Проф. Чирков е един от тези, които въведоха този интердисциплинарен колектив. Той помагаше дори финансово на пациенти и на семействата им, сподели пред бТВ кардиологът проф. Иво Петров, който е бил ученик на починалия наш кардиохирург.

"В първите години на демокрацията той организираше такива пътувания, при които се посещаваха не само болници, но и художествени галерии, църкви, катедрали. Той отваряше света на нас, затворените. Той правеше това абсолютно пионерски - искаше България да се отвори за света", заяви кардиологът.

"Видяхме се преди около половин месец. Говореше за мечтата си да създаде поредна нова болница във Варна. Винаги ми казваше: "И нали знаеш, ти и твоите хора ще помагате". Винаги сме имали добри отношения. Аз мисля, че трябва да си уважаваме учителите повече. Нека това беше и приживе", отбеляза още проф. Петров.

По думите му държавата и институциите е можело да му дадат повече, защото проф. Чирков е бил активен и до последните болници. Професорът много ясно е и съзнавал, че е направил много за медицината. Той е спомогнал и за въвеждането на много модерни техники.

"Смяташе, че Варна е от тези градове, които могат да станат типичен европейски град. Той боготвореше Варна", каза още проф. Петров.

Петров каза, че не се е разбрала причината за смъртта на проф. Чирков. Починал е в съня си, имал преди това температура.

"Неговите дела остават чрез учениците, чрез духа му. Имаме колеги, които сме се докоснали до него, имаме специално отношение и помежду си. Учениците на проф. Чирков са приятели помежду си", разказа още проф. Иво Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай