Стволовите клетки лекуват повече от 85 заболявания

Около 800 са терапевтично възстановителните приложения, има 1300 клинични проучвания, оценяващи използването им, казва Вили Пеева

Стволовите клетки лекуват повече от 85 заболявания | StandartNews.com
  • Трансплантациите с проби от акредитирани частни фамилни банки нараснаха три пъти за последните години
  • Около 800 са терапевтично възстановителните приложения, има 1300 клинични проучвания, оценяващи използването им, казва Вили Пеева

През последните 30 години кръвта от пъпна връв и тъканта от пъпна връв, придобиха популярност, благодарение на ценните свойства, които притежават. Кръвта от пъпна връв съдържа хематопоетични стволови клетки, които се използват за лечение на левкемия, лимфоми и други над 85 вида заболявания на кръвтта. По същия начин, тъканта на пъпната връв съдържа мезенхимни стволови клетки, които се оценяват високо и участват в стотици клинични проучвания за лечение и възстановяване на тъкани и органи.
За ползата от съхранение на стволови клетки по време на раждането, потърсихме представителя на Future Health у нас Вили Пеева. Тя е Административен директор на Медицински център "Афродита" - специализирано здравно заведение в регенеративната медицина. Г-жа Пеева управлява дейността, както на МЦ "Афродита", така и на "Future Health" за България от самото им създаване. Г-жа Пеева е юрист и работи в сферата на здравеопазването в последните 16 години, считана е за най-големия специалист по спазване и прилагане на стандартни оперативни процедури в сферата на тъканното банкиране y нac, както и при спазване на законовите норми за добра лабораторна практика.
Future Health е европейският лидер в сферата на фамилното банкиране и е смятан за еквивалент на качество в областта на регенеративната медицина. Преди дни бе осъществена сделка, която изстреля стволовите ни клетки на световни връх. Британският гигант "Future Health" biobank придоби американската тъканна банка за съхранение на стволови клетки от пулпа на млечен зъб - "BioEden". Миналата седмица компанията официално обяви придобиването на "BioEden Group" - първата в света тъканна банка за съхранение на стволови клетки от млечен зъб.

- Г-жо Пеева, каква е ползата от съхранението на стволови клетки по време на раждане?
- В много случаи банкирането на кръв и тъкан може да предостави ползи за здравето на донора или на братята и сестрите на донора поради частично или точно съвпадение на човешкия левкоцитен антиген (HLA). Съпоставянето на HLA може да намали и в някои случаи да елиминира сериозни медицински усложнения, като заболяване присадка срещу гостоприемник (GvHD) при трансплантация. Нещо повече, алогенните (т.е. донорните) единици от кръв от пъпна връв и получените от тъкан мезенхимни стволови клетки са имунологично благоприятни, което води до добри резултати при трансплантации и вливания.
- Колко болести могат да се лекуват със стволови клетки?
- Въпреки че понастоящем кръвта от пъпна връв се използва за лечение на над 85 различни заболявания, този брой ще се разширява, тъй като приложенията за регенеративна медицина започват да получават одобрения на здравните пазари по целия свят. Около 800 са терапевтично възстановителните приложения.
B момента има приблизително 1300 клинични проучвания, оценяващи използването на стволови клетки на кръв от пъпна връв.
Съвременната тенденция е нарастване броя на освободени единици от кръв от пъпна връв (CBU) за предклинични и клинични проучвания. Когато се съберат с клинични проучвания, оценяващи използването на клетки, получени от тъкан на пъпната връв, за приложения на регенеративна медицина, броят им е още по-поразителен.
- До колко е добра координацията на тъканни банки и центровете за трансплантация?
- Акредитираните тъканни банки, са в непрекъснато сътрудничество с центровете за трансплантация. Всички стандартни оперативни процедури се регулират, за да покрият изискванията именно на тези центрове. Точно поради тази причина броят на извършени трансплантации с проби от частни фамилни банки, е нараснал с три пъти повече за последните години.
- Как се развива браншът в момента?
- Промяната е зашеметяваща и това се дължи на нарасналото използване на стволови клетки от тъкан от пъпна връв и тяхното приложение в регенеративната медицина. Това води и до рекордни нива на сливания и придобивания, като пазарните лидери печелят пазарен дял за сметка на нишови и специализирани конкуренти.
Future health, този месец обяви покупката на американска тъканна банка "BioЕden" за съхранение на стволови клетки от пулпа на млечен зъб, така вече можем да кажем, че "Future health" не е само лидер в Европа, но и в света.
- Кризата как засегна лабораториите?
- Ерата на COVID-19 ще засегне малките неакредитирани тъканни банки. Те няма да могат да изпълнят необходимите акредитации, поради липса на средства и "know-how". Това е предпоставка за затварянето им, защото никое семейство не би предпочело да се довери и да инвестира средства в съхранение на стволови клетки на място, където пробата му няма да бъде приета от Европейския трансплантационен център при нужда.
- За финал, какво бихте казали на родителите , г-жо Пеева?
- През 90-те години пъпната връв биваше изхвърляна, като медицински отпадък. Това се промени значително през годините, като днес родителите имат възможност да съхраняват кръвта от пъпната връв на бебето си в частна банка, тъй като съдържащите се в нея стволови клетки могат да се използват при лечението на множество животозастрашаващи заболявания.
Съветвам семействата, да се възползват и да осигурят едно по-спокойно бъдеще на своето дете. При нас в Future Health - първата частна акредитирана банка в Европа, ще намерят професионализъм, опит и качество, които са гаранция, за най-високо технологичен клас медицинска услуга, утвърдена и призната в цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай