Студентите ни от Ухан нямат коронавирус (ОБНОВЕНА)

Първоначалните им тестове не са установили наличие на смъртоносния вирус

Студентите ни от Ухан нямат коронавирус (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Двамата наши студенти, които снощи се прибираха от китайския град Ухан, са приети във Военномедицинска академия в добро състояние. Тестовете им за коронавирус са направени във ВМА и те са били отрицателни, съобщи тази сутрин доц. Георги Попов, началник на катедра „Инфекциозни болести” в здравното заведение.

От болницата уверяват, че за момента няма основания за паника. Двамата приети – един мъж и една жена, са в добро състояние, но ще останат под наблюдение.

„На средния инкубационен период ще направим нов тест”, поясни доц. Попов.

Засега са настанени в стаи с контролиран достъп.

Разпоредените в края на миналата седмица мерки за недопускане на коронавируса в България са в сила, а ако се налага, ще бъдат разпоредени още. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Освен на Летище София, медицински специалисти има вече и във Варна и Бургас. Това ще продължи до второ нареждане. По-важно е здравната система в страната да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира и да не се допусне вътрешно предаване на вируса”, заяви д-р Кунчев. „Има данни за сравнително успешно лечение в Тайланд, но всичко е на ранен етап”.

"Има сънародници, които очакваме да пристигнат от Китай. Потокът на хора от страната обаче е малък, защото Китай спря част от полетите. Във Варна и Бургас потокът от самолети е малък. В Бургас пристигат по 2 международни полета на ден", разкри още главният държавен здравен инспектор.

"Много са неизвестните около болестта – все още няма данни кой е животинският източник на коронавируса. Последните данни показаха, че вирусът може да се предаде по ваздушно-капков път", каза още той.

"Тестовете, които правим не хващат антитела, а нуклеинова киселина на вируса. Така се отчитат и частици от вируса", допълни Кунчев.

"Илюзия е да се мисли, че с ограничения по граници и летища ще спре заразата", коментира главният държавен здравен инспектор.

"Няма опасност да се заразите с коронавирус от стоки от Китай. Преносът на стоки от Китай предполагат повече време. Това, което казваме за грипа важи и за коронавируса", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай