Вторник,

Ще победим ли коронавирус със Стволовите клетки?

От: СТАНДАРТ -
655
Ще победим ли коронавирус със Стволовите клетки?
A
A
A

Приложението на стволовите клетки се увеличава всеки изминал ден, давайки едновременно огромни надежди за лечение на все повече болести една от тях се надяваме да е и коронавируса.

Вие сте чували за стволовите клетки в новините. Може би сте чували че те лекуват сериозни заболявания. Може да се чудите, как се използват за лечение на болести и наранявания и защо те са обект на толкова бурни дебати.

Днес пандемията - коронавирура   е поставила стволовите  клетки на фронтова линия като оръжие за спасяване на човечеството. Потърсихме компетентно мнение от европейския лидер по фамилно частно банкиране Future Heath . Директора на Future Health за България Вили Пеева се съгласи да даде интервю за читателите нa вестник Стандарт. Вили Пеева е юрист с 16 години опит в сферата на управлението на здравни заведения. Владее 5 езика , омъжена с две деца. 

 

-Г-жо Пеева , има ли шанс стволовите клетки да спасят света от коронавирус ?

- В момента текат клинични проучвания във  всички точки на света и резултатите дават голяма надежда. Въпрос на време е това да се случи. Вече има пациент излекуван с помощта на стволови клетки в Китай.

Трудните моменти които минават стария континент и Щатите (които са лидери  в регенеративна медицина и приложението на стволови клетки  )са активизирали най-развитите  лаборатории и целия научен капацитет, за да се справят с тази зараза. University of North Texas Health Science чака разрешение  от FDA ,за да започне клинични проучвания за метод на лечение на коронавирус със стволови клетки(подобно на CYNK-001 за рак) ,почти на същото ниво на проучване и разрешение се намират и лаборатории в Англия и Швейцария. Искрено вярвам ,че скоро ще има терапия и стволовите клетки ще имат огромен принос.

-Имаше скандал във връзка с резултатите на частни лаборатории за изследванията , които се правят за  коронавирус, понеже метода им не е доказан и достоверен? Колко важни са акредитациите във вашия бранш? 

- В нашия бранш , няма регистрирана упешно освободена проба от фамилна тъканна банка без акредитация. Ако целта  на всички усилия , на семейството което плаща за услугата е да се използват клетки при нужда, тогава трябва да знаят , че акредитациите са основата на  която се изгражда целия процес. Акредитацията не е само един документ, включва необходимия  персонал ,  оборудване , методи и консумативи които са свързани с огромни разходи. Представете си , че в нашите лаборатории в момента  работят 65 души персонал , на три смени , за да може да се изпълняват критериите на нашите акредитации.

Но и като юрист мога да ви кажа че много трудно ще се намери доктор в трансплантационен център по света , който да поеме отговорност и да трансплантира стволови клетки от фамилна тъканна банка , която не е акредитирана.

- Как става , взимането и транспортирането на пробите?

- Нашите стандартни оперативни процедури включват,  вземане от обучен медицински персонал, опаковане и етикетиране в акредитиран за биологичен материал кит, превоз с акредитирана транспортна фирма (съществуват 3 ) и доставка до наша лаборатория. Трябва да се има в предвид, че транспортиране на биологичен материал и проби ,по цял свят се третира винаги приоритетно и с предимство по нареждане на Европейската комисия( решение което е разпространявано и в България от ИАМНО ) с други думи това значи, че пробите ни са обработват при контрол от най- строги европейски нормативи и минимален часови интервал.

 - Кои са източниците на стволови клетки?

- Има няколко източника на стволови клетки:

Стволовите клети са плорипотентни (ploo-RIP-uh-tunt), което означава, че те могат да се разделят на повече стволови клетки или могат да се превърнат във всеки тип клетки в тялото. Тази гъвкавост позволява да се регенерират или да възстановят болна тъкан и органи. Възрастни стволови клетки са тези стволови клетки които се намират в костен мозък или мазнини. В сравнение с ембрионалните стволови клетки, възрастните стволови клетки имат по-ограничени способности.  Стволови клетки от кръвта от пъпната връв са с най-голям потенциал, те имат способността да се променят в специализирани клетки. Има и стволови клетки от периферна кръв. Тази област в регенеративната медицината е бъдещето.  

- За какви заболявания се използват стволови клетки?

- До момента са известни над 85 заболявания , които се лекуват със стволови клетки. При трансплантации на стволови клетки се заместват увредени такива или служат на имунната система на донора да се бори с някои видове рак и заболявания, свързани с кръвта, като левкемия, лимфом, невробластома и множествен миелом. Тези трансплантации се използват както за възрастни така и за бебета. Стволовите клетки се използват и за лечение на редица дегенеративни заболявания като сърдечна недостатъчност.

- Г-жо Пеева , кое според Вас е направило Future Health категоричен избор на българските семейства през годините?

- Много бяха причините с които спечелихме доверието на семйствата . Със сигурност акредитациите и успешните трансплантации. Мащабите на Future Health като глобално присъствие също. Наградите и стабилността винаги са играли важна роля. Много са факторите , за успеха през годините , но страстта да се осъваршенстваме всекидневно стои в основата на всичко.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички