Ще победим ли коронавирус със Стволовите клетки?

Приложението на стволовите клетки се увеличава всеки изминал ден, давайки едновременно огромни надежди за лечение на все повече болести една от тях се надяваме да е и коронавируса.

Ще победим ли коронавирус със Стволовите клетки? | StandartNews.com

Приложението на стволовите клетки се увеличава всеки изминал ден, давайки едновременно огромни надежди за лечение на все повече болести една от тях се надяваме да е и коронавируса.

Вие сте чували за стволовите клетки в новините. Може би сте чували че те лекуват сериозни заболявания. Може да се чудите, как се използват за лечение на болести и наранявания и защо те са обект на толкова бурни дебати.

Днес пандемията - коронавирура   е поставила стволовите  клетки на фронтова линия като оръжие за спасяване на човечеството. Потърсихме компетентно мнение от европейския лидер по фамилно частно банкиране Future Heath . Директора на Future Health за България Вили Пеева се съгласи да даде интервю за читателите нa вестник Стандарт. Вили Пеева е юрист с 16 години опит в сферата на управлението на здравни заведения. Владее 5 езика , омъжена с две деца. 

 

-Г-жо Пеева , има ли шанс стволовите клетки да спасят света от коронавирус ?

- В момента текат клинични проучвания във  всички точки на света и резултатите дават голяма надежда. Въпрос на време е това да се случи. Вече има пациент излекуван с помощта на стволови клетки в Китай.

Трудните моменти които минават стария континент и Щатите (които са лидери  в регенеративна медицина и приложението на стволови клетки  )са активизирали най-развитите  лаборатории и целия научен капацитет, за да се справят с тази зараза. University of North Texas Health Science чака разрешение  от FDA ,за да започне клинични проучвания за метод на лечение на коронавирус със стволови клетки(подобно на CYNK-001 за рак) ,почти на същото ниво на проучване и разрешение се намират и лаборатории в Англия и Швейцария. Искрено вярвам ,че скоро ще има терапия и стволовите клетки ще имат огромен принос.

-Имаше скандал във връзка с резултатите на частни лаборатории за изследванията , които се правят за  коронавирус, понеже метода им не е доказан и достоверен? Колко важни са акредитациите във вашия бранш? 

- В нашия бранш , няма регистрирана упешно освободена проба от фамилна тъканна банка без акредитация. Ако целта  на всички усилия , на семейството което плаща за услугата е да се използват клетки при нужда, тогава трябва да знаят , че акредитациите са основата на  която се изгражда целия процес. Акредитацията не е само един документ, включва необходимия  персонал ,  оборудване , методи и консумативи които са свързани с огромни разходи. Представете си , че в нашите лаборатории в момента  работят 65 души персонал , на три смени , за да може да се изпълняват критериите на нашите акредитации.

Но и като юрист мога да ви кажа че много трудно ще се намери доктор в трансплантационен център по света , който да поеме отговорност и да трансплантира стволови клетки от фамилна тъканна банка , която не е акредитирана.

- Как става , взимането и транспортирането на пробите?

- Нашите стандартни оперативни процедури включват,  вземане от обучен медицински персонал, опаковане и етикетиране в акредитиран за биологичен материал кит, превоз с акредитирана транспортна фирма (съществуват 3 ) и доставка до наша лаборатория. Трябва да се има в предвид, че транспортиране на биологичен материал и проби ,по цял свят се третира винаги приоритетно и с предимство по нареждане на Европейската комисия( решение което е разпространявано и в България от ИАМНО ) с други думи това значи, че пробите ни са обработват при контрол от най- строги европейски нормативи и минимален часови интервал.

 - Кои са източниците на стволови клетки?

- Има няколко източника на стволови клетки:

Стволовите клети са плорипотентни (ploo-RIP-uh-tunt), което означава, че те могат да се разделят на повече стволови клетки или могат да се превърнат във всеки тип клетки в тялото. Тази гъвкавост позволява да се регенерират или да възстановят болна тъкан и органи. Възрастни стволови клетки са тези стволови клетки които се намират в костен мозък или мазнини. В сравнение с ембрионалните стволови клетки, възрастните стволови клетки имат по-ограничени способности.  Стволови клетки от кръвта от пъпната връв са с най-голям потенциал, те имат способността да се променят в специализирани клетки. Има и стволови клетки от периферна кръв. Тази област в регенеративната медицината е бъдещето.  

- За какви заболявания се използват стволови клетки?

- До момента са известни над 85 заболявания , които се лекуват със стволови клетки. При трансплантации на стволови клетки се заместват увредени такива или служат на имунната система на донора да се бори с някои видове рак и заболявания, свързани с кръвта, като левкемия, лимфом, невробластома и множествен миелом. Тези трансплантации се използват както за възрастни така и за бебета. Стволовите клетки се използват и за лечение на редица дегенеративни заболявания като сърдечна недостатъчност.

- Г-жо Пеева , кое според Вас е направило Future Health категоричен избор на българските семейства през годините?

- Много бяха причините с които спечелихме доверието на семйствата . Със сигурност акредитациите и успешните трансплантации. Мащабите на Future Health като глобално присъствие също. Наградите и стабилността винаги са играли важна роля. Много са факторите , за успеха през годините , но страстта да се осъваршенстваме всекидневно стои в основата на всичко.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай