Четвъртък,

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване

От: Редактор -
201
Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване
A
A
A

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски, заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН. Новите препоръчителни маски са висок клас - т.нар. FFP-2 и FFP-3.

Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от Covid-19. Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.

Ученият от БАН обясни, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски.

Тя препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, защото изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително. Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу Covid-19, убедена е проф. Пенка Петрова.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com