Четвъртък,

Сензация - кой пуска ваксини

От: Редактор -
253
Сензация - кой пуска ваксини
A
A
A

Столичният Център за сексуално здраве CheckPoint предлага противогрипни ваксини срещу 29 лв., става ясно от сайта и фейсбук страницата на организацията.

Толкова ще трябва да заплатят гражданите, които искат да закупят и да им бъде поставена 0.5 мл. ампула „Инфлувак “. Това може да се случи понеделник, сряда или петък от 13.00 до 18.00 ч.

Центърът е едно от малкото, ако не и единственото място, където все още могат бъдат намерени от първите дози противогрипни ваксини.

Втората ваксина, с която ще се защитим от тазгодишните сезонни грипове, е „Ваксигрип“. Очакванията на фармацевтите бяха тя да бъде доставена след началото на октомври, но никой не се ангажираше с конкретна дата.

Затова аптекарите съветваха всички, които желаят да се ваксинират против грип, да проверяват периодично дали дозите са пристигнали.

Аптеките в цялата страна започнаха да правят и списъци на желаещите да купят противогрипна ваксина. Първите дози от втората партида се очаква да пристигнат между 10 и 15-и октомври, обясниха фармацевти от столична аптека.

От двата типа ваксини трябва да бъдат доставени общо 340 000 дози. Част от тях ще бъдат покрити от Здравната каса – за безплатна ваксинация на хората над 65 години, които и са най-уязвими на сезонните вируси. Те обаче ще са достатъчни само за 15 % от възрастните

Според общопрактикуващите лекари октомври е най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини. Причината е, че антителата се изграждат за 2-3 седмици, което означава, че е необходим близо месец преди да започне грипната вълна.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички