Сензация - кой пуска ваксини

Оказва се, че е центърът за сексдуално здраве

Сензация - кой пуска ваксини | StandartNews.com

Столичният Център за сексуално здраве CheckPoint предлага противогрипни ваксини срещу 29 лв., става ясно от сайта и фейсбук страницата на организацията.

Толкова ще трябва да заплатят гражданите, които искат да закупят и да им бъде поставена 0.5 мл. ампула „Инфлувак “. Това може да се случи понеделник, сряда или петък от 13.00 до 18.00 ч.

Центърът е едно от малкото, ако не и единственото място, където все още могат бъдат намерени от първите дози противогрипни ваксини.

Втората ваксина, с която ще се защитим от тазгодишните сезонни грипове, е „Ваксигрип“. Очакванията на фармацевтите бяха тя да бъде доставена след началото на октомври, но никой не се ангажираше с конкретна дата.

Затова аптекарите съветваха всички, които желаят да се ваксинират против грип, да проверяват периодично дали дозите са пристигнали.

Аптеките в цялата страна започнаха да правят и списъци на желаещите да купят противогрипна ваксина. Първите дози от втората партида се очаква да пристигнат между 10 и 15-и октомври, обясниха фармацевти от столична аптека.

От двата типа ваксини трябва да бъдат доставени общо 340 000 дози. Част от тях ще бъдат покрити от Здравната каса – за безплатна ваксинация на хората над 65 години, които и са най-уязвими на сезонните вируси. Те обаче ще са достатъчни само за 15 % от възрастните

Според общопрактикуващите лекари октомври е най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини. Причината е, че антителата се изграждат за 2-3 седмици, което означава, че е необходим близо месец преди да започне грипната вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай