РЗИ ни слага под карантина чрез SMS

ДПС не подкрепи промените, поставят в риск общественото здраве

РЗИ ни слага под карантина чрез SMS | StandartNews.com

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще ни връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS). Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени в Закона за здравето. Предложението бе на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Узакониха отказа от лечение в болница на Ковид-19

Представяйки мотивите, председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова изрази надежда, че с промяната ще се помогне на здравните инспектори при изпълнение на техните задължения и отговорности в областта на надзора и контрола на противоепидемичните мерки в контекста на COVID-19, които в настоящия момент са свръх натоварени.

„Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се създава правна възможност, при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, със заповед министърът на здравеопазването да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг на територията на Република България“, обясни още д-р Даниела Дариткова.

Според нея има нужда от прецизиране на текста за това за кои заразни болести се налага болнично лечение и задължителна изолация, както и за кои се налага само една от двете мерки. Дариткова смята, че не целесъобразно и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или заразоносители, предаде Нова тв.

Болните от Ковид-19 вече няма задължително да се лекуват в болница, решиха още депутатите. В сега действащото законодателство на задължителна изолация и на болнично лечение подлежат болни и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С новата поправка задължението за болнично лечение отпада.

ДПС не подкрепи промените. Депутатът Джевдет Чакъров заяви, че партията е против отпадането на думите „задължително болнично лечение” след изброяването на поредица от опасни заразни болести, сред които е и  COVID-19.

„Това означава да поставим на риск общественото здраве. Липсват сериозни аргументи освен това, че промяната се прави с цел прецизиране на текстовете за задължително болнично решение на лица, болни от COVID-19”, каза Чакъров.

От БСП обърнаха внимание, че някои хора няма къде да отидат или пък рискуват здравето на близките си. "При второто четене ние трябва да решим в кои случаи се налага болнично лечение. Трябва да разделим пациентите на контактни, на болни, и оттам да преценим къде и какво да направим. И тук трябва да се разпишат специалистите". Това заяви социалистката Валентина Найденова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай