Работи ли руската ваксина?

С напредването на клиничните тестове може да се появят и странични реакции

Работи ли руската ваксина? | StandartNews.com

Всички пациенти, на които е поставена руската ваксина срещу коронавирус, са развили антитела и не са показали сериозни странични ефекти. Това се казва в първите научни публикации за руския препарат. Това обаче още не означава, че ваксината работи, коментира  пред бТВ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН относно първия доклад за препарата на Москва. Според него – първоначалните тестове показват признаци на имунен отговор. Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за руската COVID-ваксина, защото досега имаше само телевизионни изявления, коментира Чорбанов.

През август Русия стана първата страна, която даде лиценз за производство на препарат на местно ниво. Според експерти, изпитанията са прекалено ограничени, за да гарантират ефективност и безопасност на медикамента.

Изключително реномираното списание „Лансет“ публикува, че първият етап на ваксината е добър, каза експертът и уточни, че първият етап е да се докаже, че ваксината предизвиква имунен отговор.  Доц. Чорбанов допусна, че с напредването на клиничните тестове може да се появят и странични реакции. Той добави, че все още не е ясно дали препаратът предпазва от новия коронавирус, въпреки че предизвиква имунен отговор.

По думите му, ако някоя ваксина се въведе в експлоатация до 18 месеца – решението ще е политическо, а не научно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай