Психиатър взриви обществото! Разкри много остър проблем на България

Тя обмисля да внесе предложение до здравното министерство да се закрият психиатрични болници

Психиатър взриви обществото! Разкри много остър проблем на България | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова пусна преди дни гневен пост във Фейсбук, в който описа поредни случаи на неглижиране на хора само заради това, че са психично болни.

Положението е толкова сериозно, че Гълъбова обмисля да внесе предложение до здравното министерство да се закрият психиатрични болници у нас.

„Нашите пациенти са отхвърлени от системата. Това е факт. През последните няколко месеца имаме 4 драматични случая. Първият е с пациент, който при падане си чупи тазобедрена става. В Университетската болница в София, където го закарваме, отказаха да я сменят. Написали са, че поради социалния статус и основното заболяване - шизофрения, препоръчват консервативно лечение. Вторият случай в същата болница след няколко месеца с налага да постъпи наша пациентка по повод на кървене на гастроинтестинален тракт. В отделението социалният работник я заварва завързана с четири свински опашки. На 1 май друг наш пациент с усложнено телесно състояние му се налага да бъде преместен в друга болница. Оказва се, че го приемат само в „Пирогов”. Пациентите ни се третират като бивши хора”, възмути се д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите ѝ психиатрията е единствената медицинска специалност, в която няма клинични пътеки. „В нашата специалност има нужда от много и високо платени хора", заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай