Първи смъртен случай на вируса убиец извън Китай

България обяви вчера 4-та степен на опасност заради коронавируса

Първи смъртен случай на вируса убиец извън Китай | StandartNews.com

Първи смъртен случай причини опасният коронавирус извън Китай. Той отне живот на Филипините. Там е починал 44-годишен мъж от Ухан, съобщи филипинският клон на Световната здравна организация в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Уточнява се, че починалият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше потвърдено, че е заразен. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

България обяви вчера 4-та степен на опасност заради коронавируса, слага термокамери на летищага

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите установиха причинителя на заболяването - коронавируса 2019-nCoV.

СЗО квалифицира случващото се като глобална заплаха за общественото здраве с международно значение. Според последните данни общият брой на заразените в Китай достигна 14 370 души, 304 починаха, 328 бяха изписани от болници.

Броят на заразените извън Китай надхвърля сто души.

Макар да няма пряка заплаха на Америка, САЩ обяви тревога. Пентагонът подготвя 1000 карантинни помещения. В тях ще бъдат настанявани граждани, за които се смята, че са заразени с коронавируса, разпореди министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер. В туитър говорителят на Пентагона Джонатан Хофман написа, че карантинните помещения ще бъдат оборудвани в най-скоро време за всички, които пристигат от чужбина.

Засега обаче, отбеляза той, военната помощ се свежда само до осигуряване на такива помещения по искане на Министерството на здравеопазването на САЩ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай