Събота,

Получаваме болнични при карантина за коронавирус

От: Рачо Рачев -
223
Получаваме болнични при карантина за коронавирус
A
A
A

„На всички хора, които се прибират от зоните с коронавирус, и които трябва да спазват 14-дневен карантинен срок, задължително ще получат болничен лист за периода на карантината”, съобщи пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

По думите й дори да нямаме симптоми трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. „Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е Николова.

Тя допълни, че вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система. „Затова е хубаво е да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса”, каза още лекарят.

Д-р Гергана Николова поясни и кои са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19.  „Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. В понеделник десетки хора, които са се прибрали от Милано, не са спазили карантинния срок и са обикаляли болниците, за да си направят тест. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, каза още тя.

Стана ясно, че термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките. „По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден”, каза Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз. Николова пък поясни, че маските трябва да се сменят на час и половина.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com