Операция чудо спаси ръка на мъж

Извършиха я в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив

Операция чудо спаси ръка на мъж | StandartNews.com

Операция „чудо извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив, спасявайки дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент от Кърджали, съобщиха от лечебното заведение.

Началникът на лечебното звено д-р Богомила Чешмеджиева посочи, че крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции.

"Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия - лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две", обясни д-р Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно хирургът подготвил пациента за операция с обща упойка.

"За такъв случай рекцията е максимум 4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали", обясни д-р Петков.

"Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли", разказа д-р Петков.

След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от "лош сън". Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай